Nizozemko opraví svou nejdelší hráz proti záplavám

Vložil
ČTK
24.05.2007 10:45
Rakousko

Haag

Haag - Nizozemsko zrekonstruuje svou hlavní, 30 kilometrů dlouhou hráz, která již tři čtvrtě století chrání většinu jeho území před záplavami. Oprava by měla stát až miliardu dolarů (asi 21 miliard korun). Hráz by po ní měla lépe vzdorovat zvyšování hladiny moře a případným obřím vlnám, napsala agentura Reuters.
    Nizozemsko si ve čtvrtek připomene 75. výročí dokončení Afsluitdijku, nejdelší hráze v zemi, jež zadržuje nápor vod Severní moře. Po vybudování hráze vzniklo sladkovodní jezero Ijsselmeer, sloužící především jako zásobárna pitné vody.
    Moře je pro Nizozemsko velkou hrozbou, neboť dvě třetiny území leží pod hladinou moře. Vláda se obává, že možná obří vlna, podobná té, která zpustošila pobřeží jihovýchodní Asie koncem roku 2004, by si mohla v Nizozemsku vyžádat až 230.000 mrtvých. Ostražitost úřadů vzbuzuje také zvyšující se hladina moře.
    V zemi jsou rovněž dosud živé vzpomínky na záplavy z roku 1953, kdy vlny po bouři v Severním moři nedokázaly zastavit ani hráze. Katastrofa si vyžádala 1800 lidských životů.
    Podle poradce ministerstva Hanse Vose by měly být práce na hrázi Afsluitdijk, čnící 7,5 metru na mořem, dokončeny do roku 2020. Experti uvažují, že hráz také zvýší a rozšíří. Dnes je místy široká až 125 metrů. Uvažuje se též o vybudování většího množství propustí, což by mělo umožnit lepší regulaci vodních toků.
0 komentářů
přidat komentář