Brno hledá pozemky na stavbu výzkumného institutu

Vložil
ČTK
23.05.2007 11:25
Brno

Brno - Vedení Brna hledá pozemky, na nichž by bylo možné vybudovat Středoevropský technologický institut (CEITEC) - výzkumné středisko vysokých škol a akademie věd. Akademici ho původně chtěli umístit v lokalitě Západní brána, zastupitelé města však v úterý rozhodli, že tam by měla stát sportovní hala. Primátor Brna Roman Onderka dnes novinářům řekl, že akademici by pro své potřeby mohli získat nedaleké plochy v Novém Lískovci.
    Na stavbu technologického institutu je potřeba včetně rezervy asi 5,5 hektaru pozemků. Zástupci Brna na úterním zasedání naznačili, že když se centrum kvůli sportovní hale nebude stavět v Západní bráně, mohlo by vzniknout na pozemcích, které jsou dnes vyhrazeny pro kampus Masarykovy univerzity. Koleje, jež tam měly stát, by prý bylo možné vybudovat v sousedním Novém Lískovci. Tamní pozemky jsou podle primátora blízko, v územním plánu se s nimi navíc počítá pro stavbu bydlení.
    Onderka dnes také řekl, že Brno se sháněním pozemků pro stavbu CEITEC akademické obci pomůže. Chce proto jednat s firmou A plus Brno, která část parcel v lokalitě vlastní. Město by bylo ochotné pozemky od ní koupit či směnit za jiné. Univerzitám by je pak mohlo darovat či prodat za symbolickou sumu, uvedl primátor.
    Středoevropský technologický institut chtějí univerzity a akademie věd stavět za přispění evropských peněz. Sloužil by například biotechnologiím či lékařským vědám. Projektu, který by do Brna mohl přitáhnout investice od deseti do 20 miliard korun, vyslovil při návštěvě města podporu i  premiér Mirek Topolánek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články