Vodní atrakce na koupališti ve Žďáru budou hnědé

Vložil
ČTK
23.05.2007 11:15
Žďár nad Sázavou

Žďár nad Sázavou - Při stavbě letního akvaparku u Pilské nádrže ve Žďáru nad Sázavou bude muset investor respektovat krajinný ráz, neboť území zasahuje do Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy a je v ochranném pásmu památky UNESCO Zelené hory. Koryto toboganu a mantinely skluzavek musejí mít proto tmavě hnědou barvu, nosné sloupy mají mít odstín holubí šedi. Výška toboganu nesmí být vyšší než 8,5 metru. Vyplývá to z oznámení zveřejněném na internetu v rámci posuzování vlivu záměrů na životní prostředí (EIA).
    Město s téměř 24.000 obyvateli chce postavit koupaliště pro maximálně 1335 návštěvníků na ploše přes 36.000 metrů čtverečních na levém břehu přehrady. Od centra bude vzdáleno 3,5 kilometru. Jeho součástí bude rekreační bazén s  vodními atrakcemi o rozloze 235 metrů čtverečních, dále plavecký a dětský bazén a potřebné technické zázemí. Koupaliště se bude stavět na pozemcích města v  souladu s územním plánem.
    Případné temperování vody v bazénech bude zajišťovat napojení na solární absorbér, který bude na střeše provozní budovy. V  oblasti je totiž pouhých 20 až 30 letních dnů v roce, průměrná teplota v  červenci se tam pohybuje mezi 16 a 17 stupni Celsia.
    Stavba by se podle oznámení měla zahájit příští rok v březnu a hotova bude v červnu 2009. Starosta Jaromír Brychta se ale nechal slyšet, že koupaliště by mělo k rekreaci sloužit už v příští letní sezoně. Předpokládaná doba výstavby je 16 měsíců, jen odtěžení ornice bude trvat až dva měsíce.
    V místě stavby prý nebyly zjištěny žádné významné biotopy, nejbližší přírodní památka Louky u Černého lesa leží kilometr od budoucího koupaliště. Nejvíce diskutovaným tématem mezi lidmi tak asi bude právě barva vodních atrakcí. Tmavě hnědý má být i plot, na kterém nesmí být žádné reklamy.
    Investice přijde město na zhruba 80 milionů korun. Radní chtěli původně za městem vybudovat akvapark s celoročním provozem. Někteří obyvatelé to však nepovažovali za ekonomické.
0 komentářů
přidat komentář