Stavební firmy se potýkají s nedostatkem lidí i materiálu

Vložil
ČTK
23.05.2007 10:10
Praha

Praha - Stavebním firmám chybí dlouhodobě nejen pracovní síla, ale v poslední době se potýkají i s nedostatkem materiálu. Výrobci stavebnin naopak tvrdí, že vyrábět stíhají, problém je podle nich ve špatných platebních podmínkách velkých stavebních firem. Vyplývá to z ankety ČTK.
    Například podle Miluše Netolické její firma postrádá řadu stavebních materiálů. "Chybí ocel, cihly a začínají chybět i okna," uvedla. Podobnou zkušenost má i Ondřej Šuch.
    Výrobní a technický ředitel firmy Průmstav David Kozík ČTK řekl, že hlavně menší stavební firmy mají v současnosti problém s nedostatkem oceli i cihel, na které se čeká i  měsíce. Cena oceli podle něj vzrostla od začátku roku o 30 procent. Na tepelně izolační materiály a polystyren se podle Kozíka čeká i tři měsíce.
    Obecně ale podle něj platí, že velké firmy mají velké dodávky smluvně dohodnuty dopředu, takže mají přednost. S nedostatkem stavebního materiálu tak podle něj bojují hlavně menší firmy.
    Jakub Pergler naopak tvrdí, že společnost stíhá uspokojovat poptávku stavebních firem; problém je v platebních podmínkách některých odběratelů. "Větší stavební firmy platí pozdě a méně, menší výrobci a dodavatelé pak radši spolupracují s  jinými stavebními firmami, u kterých mají jistotu lepších platebních podmínek," řekl Pergler.
    Netolická dále uvedla, že společnost má nyní velké problémy najít subdodavatele. "Všichni developeři se snaží co nejvíce projektů dokončit do konce tohoto roku, a tak začíná být poptávka po subdodavatelích vyšší, než nabídka," řekla. Zároveň se subdodavatelé podle ní snaží této situace využít a zvýšit ceny.
    Vedle nedostatku materiálu trápí stavební firmy již několik let nedostatek pracovníků. Generální ředitel Skanska CZ Zdeněk Burda ČTK řekl, že v celém stavebnictví je nedostatek především kvalifikovaných dělníků v základních stavebních profesích. Tento stav se podle něj zhoršuje přibližně rok. "Techniků, kalkulantů a stavbyvedoucích sice dostatek není, ale zatím se nám daří vyhledávat a přijímat vice než 120 absolventů středních a vysokých škol ročně, což naše potřeby zatím naplňuje," dodal.
    Nedostatek pracovníků pociťuje již několik let i Metrostav. Firma například spolupracuje podle mluvčího Františka Poláka s vysokými školami a vybraní studenti již od třetích ročníků pracují ve firmě na zkrácený úvazek jako asistenti stavbyvedoucích. "Pro dělnické profese připravujeme motivační program, kde učni budou podporováni jak při nástupu do učení, tak v jeho průběhu," dodal Polák.
0 komentářů
přidat komentář