Britové chtějí u Velké Hleďsebi investovat čtyři miliardy

Vložil
ČTK
21.05.2007 10:20
Praha

Velká Hleďsebe (Chebsko) - Dva tisíce nových pracovních míst, průmyslovou a rekreační zónu i moderní bydlení chce v areálu bývalých vojenských kasáren v Klimentově vybudovat britská společnost Waystone, která se specializuje na oživení území postižených těžbou či průmyslovou výrobou. Celkem má investice dosáhnout čtyř miliard korun, informuje dnešní regionální vydání Mladé fronty Dnes (MfD).
    Předběžný návrh na využití asi osmdesátihektarového areálu představili Britové už v říjnu loňského roku. "Nyní připravujeme velmi podrobné ekonomické a demografické studie,"'řekl listu Andrew Dennison, který společnost Waystone zastupuje. "Studie by měly být hotové asi za měsíc, poté výsledky představíme zastupitelům obce Velká Hleďsebe."
    "Práce kvůli smlouvě s ministerstvem obrany stejně nemohou začít dříve než příští rok," řekl starosta Velké Hleďsebe Jiří Bytel. Oplátkou za bezúplatný převod se obec musela zavázat, že komplex nebude nejméně dva roky komerčně využívat. Velká Hleďsebe například zatím nemůže prodat ani vojenská lůžka či skříně, přestože jsou jejím majetkem. "Areál necháme hlídat, náklady zatím platí obec," upřesnil Bytel.
    Využití budov brání podle Bytela i skutečnost, že nejsou připojeny na inženýrské sítě. "V objektech je sice zavedená elektřina, chybí ale připojení na kanalizaci i na vodovod. Zatím se dají využít jen jako sklady," upřesnil starosta Bytel.
    Areál někdejších kasáren by se měl měnit postupně. "Předpokládáme, že to potrvá nejméně deset, spíše patnáct let," uvedl generální ředitel Waystone Stuart McLoughlin. Všechny objekty v areálu by měly zůstat stát nejméně do srpna příštího roku, kdy přestane platit smlouva s  armádou. Pak chce obec objekty nabízet podnikatelům do časově omezeného nájmu.
    Nezbytným předpokladem čtyřmiliardové investice je dopravní napojení, jež by měl zajistit dlouhá léta plánovaný obchvat. "Dokumentace pro stavební povolení je už hotová. Podle posledních informací by se příští rok mohla přeložka začít stavět," řekl Jiří Bytel. "Po deseti letech příprav to považuji za náš největší úspěch," poznamenal starosta.
0 komentářů
přidat komentář