Soud a zastupitelství v Jihlavě se stěhují do nového areálu

Vložil
ČTK
17.05.2007 17:30
Jihlava

Jihlava - Okresní státní zastupitelství v Jihlavě se příští týden bude stěhovat z budovy policie do nového justičního areálu. Ve druhé polovině června se tam přesune i okresní soud. Kromě nich v areálu někdejší staré nemocnice poblíž centra bude sídlit také probační a mediační služba a pobočka krajské justice. Investice i s vybavením přišla na 267 milionů korun, řekl při dnešním slavnostním otevření předseda Krajského soudu v Brně Jaromír Pořízek.
    Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila je zřízení pobočky v Jihlavě předstupněm k tomu, aby na Vysočině dlouhodobě fungovala krajská justice. "Jedině tak budeme moci dokončit reformu veřejné správy, která před několika lety začala. Můžeme mít na ni různý názor, nicméně myslím, že většina z nás se shodne na tom, že jediné vhodné řešení je reformu dokončit," uvedl ministr. Podpořila ho v tom i nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká či hejtman kraje Miloš Vystrčil. Podle něj by prostory, jež se uvolnily po okresní justici, mohly sloužit jako sídlo krajského ředitelství policie.
    Justiční palác v Jihlavě odpovídá moderním požadavkům. Podle Pospíšila českou justici přiblížil o další krok k Evropské unii. Má například místnost pro utajovaného svědka, speciální zabezpečovací zařízení, jednací síně s audio i  video technikou. Přestěhuje se do něj zhruba 150 lidí: okresních a krajských soudců, státních zástupců a zaměstnanců. K dispozici budou mít 11 jednacích síní, 100 pracoven a další zázemí.
    Okresní soud se bude stěhovat do zrekonstruované budovy někdejší chirurgie a gynekologicko-porodnického oddělení, zbytek představitelů justice do nové budovy, jež je se soudní propojena spojovacím krčkem.
    Výstavba justičního areálu měla být dokončena v  lednu. Stavba získala skluz už při výběrovém řízení na dodavatele, které se muselo opakovat. Namísto v květnu 2005 začala stavba až 14. listopadu. Časově náročnější byla kvůli skrytým statickým závadám i rekonstrukce nemocničního pavilonu. Zbyla z něj jen hrubá stavba. Provést se musela sanace vlhkého suterénu, vybudovat nové podlahy a někde i nové stropy, veškeré sítě či omítky. Budova má také novou střechu a kotelnu. Nová je fasáda a také okna a dveře.
    Okresní justice pracovala dosud v nejhorších podmínkách na Vysočině. Krajský soud v Jihlavě zanikl v roce 1960 se změnou územněsprávního uspořádání a od té doby sídlil v nájmu, připomněl předseda okresního soudu Vladimír Sova. Část pozemků a budovy ve starém nemocničním areálu ke stavbě poskytl za symbolických 1000 korun kraj Vysočina. Dohodu tehdy zastupitelé podmínili dalším možným rozvojem pro případný vznik krajského soudu a krajského zastupitelství.
0 komentářů
přidat komentář