Hranické viadukty, které měly být zbořeny, se stanou památkou

Vložil
ČTK
17.05.2007 12:35
Hranice

Hranice (Přerovsko) - Hranické viadukty, jejichž část chtěly České dráhy zbořit, by se měly stát památkou. Na žádost hranické radnice ministerstvo kultury zahájilo proces zařazení tohoto objektu mezi nemovité kulturní památky. Během řízení se na viadukty vztahuje ochrana. Informuje o tom dnes Hranický deník.
    O úmyslu zbořit část železničního mostu informovaly ČD v únoru. Zdůvodňovaly to tím, že cihlová část viaduktů chátrá a vypadávající zdivo ohrožuje kolemjdoucí. Informace vzbudila mezi obyvateli značný rozruch. Radnice reagovala tím, že napsala dopis ministru kultury s žádostí o pomoc. "Požádali jsme ministra o posouzení objektu viaduktů z hlediska toho, zda by nebylo možné zahájit řízení o jejich zařazení mezi nemovité kulturní památky. Jejich historická hodnota je totiž značně vysoká," řekla deníku místostarostka Radka Ondriášová (Právo a Spravedlnost).
    Ministerstvo kultury nyní oznámilo, že proces řízení o zařazení viaduktů mezi památky byl již zahájen. "Tento proces trvá poměrně dlouho a může se táhnout i deset let. Důležité je, že už nyní musí každý přistupovat k viaduktům tak, jako by byly památkou," uvedl Petr Vystrčil, který má na hranickém městském úřadě na starosti státní památkovou péči.
    Kromě viaduktů zažádala hranická radnice ministerstvo také o to, zda by mezi památky nezařadilo i objekt bývalé vojenské akademie. I  ta má podle radnice značnou historickou hodnotu.
0 komentářů
přidat komentář