Radní Prahy 2 kritizují prodej nádraží Vyšehrad

Vložil
ČTK
16.05.2007 19:35
Praha

Praha - Radní Prahy 2 kritizují výběrové řízení na prodej historické budovy nádraží na Vyšehradě. Radnice neúspěšně žádala, aby České dráhy převedly památku na městskou část, a zabránilo se tak její další devastaci. Vysoká cena neumožňuje návratnost investice pro solidního kupce, řekla dnes novinářům starostka Jana Černochová. Radnice se proto obává, aby v  budově nevzniklo například kasino.

    České dráhy samy neuvedly, kolik by jim měl prodej budovy přinést. Podle znaleckého posudku je hodnota přibližně 41 milionů korun. Zájemce musí ovšem počítat s náklady na přestěhování části stavby, opravami i památkovou ochranou objektu. Radnice proto celkové náklady odhaduje na více než 100 milionů korun.
    Využití budovy bude novému majiteli komplikovat to, že dráhy chtějí tam zanechat místnost výpravčího. Budou tam také chodit lidé z drah. Podle zástupce starostky Václava Vondráška nebude jednoduché přesunout bývalou čekárnu. Stojí mezi kolejemi a dráhy by musely na dlouhou dobu zastavit na trati provoz.
    "Naše žádost o bezúplatný převod na městskou část byla prezentována, odpověď zástupce drah byla ta, že probíhá výběrové řízení a že to není možné," uvedla starostka. Pokud by tedy měla radnice o budovu zájem, musela by se přihlásit do řízení. Prostředky by muselo nejdřív schválit zastupitelstvo. To by ovšem podle Vondráška radnici znevýhodnilo, protože by cena byla známa ostatním zájemcům.
    Dráhy budou znát případného nového majitele podle mluvčího Ondřeje Kubaly pravděpodobně na přelomu srpna a září. Radnice by byla ráda, aby objekt nebyl dále devastován. Sama tam chtěla vybudovat kulturně společenské centrum.
    Pro historickou budovu hledaly dráhy nájemce od začátku 90. let. Nyní je ve velmi špatném stavu. Na tom má podle Vondráška podíl také drážní úřad, který měl vlastníka donutit, aby se o památku staral. "Speciální stavební úřady nefungují tak, jak by měly," uvedl. "Kdyby to měl na starosti náš stavební úřad, tak by vykonal nejnutnější stavební práce a pak by částku vymáhal," podotkl. Rada městské části chce proto podat stížnost na nečinnost úřadu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články