Autobusové nádraží Liberec představilo studii nové haly

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
16.05.2007 19:15
Liberec

Liberec - Studii nové odbavovací haly, která by měla v budoucnu nahradit nevzhledné stavební buňky suplující už léta autobusové nádraží v  Liberci, představila v těchto dnech na svých internetových stránkách www.anl.cz společnost Autobusové nádraží Liberec (ANL). Autorem studie je pražský atelier Alej architekta Ivana Lejčara. Realizace stavby si podle jeho odhadu vyžádá náklady zhruba 60 milionů korun, řekl dnes ČTK ředitel firmy Jan Konopásek.
    Autobusové nádraží ve stotisícovém Liberci čeká na důstojnou odbavovací budovu přes deset let. Areál nástupišť byl modernizován už v polovině 90. let minulého století, na vybudování důstojného zázemí však tehdy nezbyly peníze. Cestujícím tak od té doby slouží provizorní objekt poskládaný ze stavebních buněk, jimž ale už v příštím roce vyprší výjimka k užívání, proto musí provozovatel postavit budovu novou. "Věříme, že prostředky na její vybudování se podaří ve spolupráci s Libereckým krajem získat z evropských fondů," řekl Konopásek.
    Návrh čtyřpodlažní odbavovací haly od Ivana Lejčara se poněkud vymyká z toho, co se v posledních letech v Liberci většinou staví. Budova ze skla a betonu připomíná arénu lehce sešlápnutou k jedné straně. Uvnitř je oválná galerie s prosklenou střechou. "Museli jsme se přizpůsobit omezenému prostoru, ve kterém bude stát, nechtěli jsme ale postavit obyčejnou krabici, ale něco, co bude prostoru dominovat," řekl dnes ČTK architekt, který v Libereci navrhoval například informační centrum Českých drah a spolupracuje na projektu integrované dopravy Regiotram Nisa.
    Z libereckého autobusového nádraží denně vyjíždí nebo do něj přijíždí kolem 150 autobusových spojů, v pátek až 190. Podle odhadu tak služby areálu denně využije kolem 4000 cestujících. Zázemí pro ně rozhodně není na úrovni, jakou by si stotisícové město zasloužilo, na tom se shodují zástupci města i  kraje. Kritizují ho i cestující, překvapeni jsou hlavně ti, kdo do krajského města přijíždějí poprvé.
    Společnost ANL, která nádraží spravuje zhruba rok, si je nedostatků vědoma. V minulých měsících se proto snažila nabídku služeb na nádraží rozšířit: prodloužila dobu, kdy je budova cestujícím otevřena, přibylo občerstvení a novinový stánek. Od poloviny dubna funguje na nádraží moderní elektronický systém, který informuje cestující o odjezdech a příjezdech autobusů. Většinu nedostatků by ale měla odstranit nová budova, která cestujícím nabídne nejen místo k čekání a odpočinku, ale také restaurace a další služby. Důstojného prostředí se dočká i obslužný personál.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Palermo
Kaker
17.05.07 09:49
Jakýpak Palermo...
Onek
18.05.07 11:52
Autobusak
Petr
18.05.10 09:19
věc?
lumen
20.05.10 12:09
ne věc, hrůza je to
Karel
20.05.10 08:31
zobrazit všechny komentáře

Související články