Kaplický při přednášce oponoval Klausovi

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
15.05.2007 23:10
Praha

Praha - Architekt Jan Kaplický, který s týmem Future Systems vyhrál soutěž o podobu nové budovy Národní knihovny ČR (NK), dnes svoji studii prezentoval v Senátu. Několikrát při přednášce oponoval výtkám, které k jeho budově před několika dny zveřejnil Václav Klaus. Architekt dnes vyvracel Klausova tvrzení o nedostatcích návrhu a upozorňoval na ekologické aspekty nově vznikající architektury.
    Prezident ani zástupce Hradu se dnešní přednášky nezúčastnili. Klaus se k vítěznému návrhu, který byl oznámen 3. března, dlouho nevyjadřoval. K reakci jej přiměl až článek architekta Radka Martiška zveřejněný koncem dubna. S mnoha jeho názory, které na základě vítězného soutěžního projektu předpokládají některé údajné nedostatky budovy, se prezident ztotožnil. Klaus uvedl, že jej trápí "neexistence otevíracích oken" či "nezbytnost permanentního umělého osvětlení".
    "Denní světlo není přesně to, co knihy, zejména staré, potřebují. Lidé ven uvidí, kontakt s městem je," vysvětlil Kaplický. "Okna jsou zavřená, abych odpověděl hlavě státu. Okna se v  moderních knihovnách neotevírají," vyvrátil další pochybnost.
    Martišek uvedl i to, že Kaplický "má za sebou jen několik malých realizací". "Tuhle stavbu obdivuje léta množství odborníků, myslím, že občas se nám něco povedlo," řekl dnes Kaplický při projekci novinářské tribuny na londýnském kriketovém stadionu.
    Architekt dnes ukazoval příklady dalších staveb svého studia i  práce na připravovaném muzeu Maserati v Modeně, které bude mít tvar připomínající kapotu automobilu. "Soutěž jsme vyhráli a italský prezident neprotestoval," řekl.
    "Zde je největší úspěch mého života - poštovní známka, na níž je (obchodní dům) Selfridges. I královna se dívá na moji budovu a neprotestuje," podotkl ve zjevné narážce na připomínky českého prezidenta.
    Závěrem Kaplický s nadsázkou promítl návrh případné české poštovní známky, na níž je silueta návrhu knihovny. "Ale chybí tu královna nebo jiná hlava státu," uzavřel svou prezentaci. Od přibližně 200 posluchačů sklidil veliký potlesk.
    Výsledek soutěže vzbudil různé reakce. Někteří architekti, Česká komora architektů (ČKA) a další odborníci se ohradili proti podmínkám soutěže. Poukazují na to, že v původních propozicích byla podmínka umístit sklad knih do nadzemní části budovy. Kaplický jej však umístil pod zem, což kritikům připadá jako porušení podmínek.
    Pořadatelé soutěže tvrdí, že mezi prvním a druhým kolem se část podmínek soutěže upravila, což umožňují mezinárodní pravidla pořádání podobných soutěží. ČKA podala i protest k  Mezinárodní unii architektů (UIA). Podle ředitele NK Vlastimila Ježka unie ČKA odpovídat nemusí, protože komora nebyla účastníkem soutěže. "Přesto tak brzy učiní," řekl dnes. Na transparentnosti a regulérnosti soutěže NK trvá a připomíná, že zástupce UIA soutěž dozoroval.
    Někteří čeští účastníci soutěže včetně ateliéru HŠH, jehož projekt skončil v soutěži třetí, poslali stížnost řediteli NK. Zvažují také, že se obrátí na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, případně i na soud. Podle Ježka však nemůže o pochybnostech kolem soutěže rozhodovat žádný český subjekt, "ani prezident", jedině UIA.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
O pokoře
Tomáš Butta
17.05.07 08:38
O věku architektů
Tomáš Vaverka
17.05.07 09:01
byla taky jiná doba
robert
17.05.07 10:59
Re Tomáš Vaverka
Alfa Romeo
17.05.07 01:57
zobrazit všechny komentáře