Sdružení obcí Plzeňska chce změnit stavební zákon

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
14.05.2007 19:20
Plzeň

Plzeň - Nový stavební zákon, který platí od ledna, se podle Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje (SMOPK) neosvědčil a je třeba ho změnit. Sdružení dnes apelovalo na krajské poslance a senátory, aby obce, které nemají stavební úřady, mohly znovu povolovat drobné stavby na ohlášení. Dále chce prosadit, aby na přechodnou dobu dvou let ještě platily urbanistické studie a obce nemusely urychleně schvalovat nákladné územní plány. Ve vesnicích, které je nemají, výstavba stojí, řekl předseda SMOPK Jaroslav Perlík. Zástupci obou komor starostům slíbili, že v rámci navrhované novely tyto připomínky uplatní.
    Zákon podle SMOPK odebral obcím, jež nemají stavební úřady, důležité pravomoci. "To je v rozporu s proklamovaným principem decentralizace a reformy územní veřejné správy," řekl náměstek plzeňského primátora Petr Náhlík. Podle vedoucího rokycanského stavebního úřadu Oldřicha Dienstbiera neumožňuje nový zákon obcím vyřizovat ohlášení drobných staveb. Občané z desítek obcí z  Rokycanska pro ně musejí jezdit do Rokycan.
    Podle Perlíka je navíc nyní schvalování zdlouhavé, protože k tzv. územnímu souhlasu je třeba osm formulářů. "Lidé budou stavět načerno a navíc to ta pověřená obec nestačí zkontrolovat, neboť drobných staveb je strašná spousta," dodal. Současný zákon tak podle něj vlastně podporuje černé stavby. Stavebních úřadů je velmi málo, dodal.
    "Dále chceme, aby mohly obce ještě dva tři roky stavět jen na základě urbanistické studie a nemusely mít hned územní plány, které mají jen větší radnice," řekl předseda. Než si obec územní plán pořídí, tak to trvá rok až dva. Radnice, jež má jen urbanistickou studii, nemůže nyní stavět ani na svých pozemcích. To platí i pro lidí, kteří si nemohou postavit na svém pozemku ani rodinný domek nebo kůlnu, dodal.
0 komentářů
přidat komentář