Po dvaceti letech vyšel poslední díl dějin umění v českých zemích

Vložil
ČTK
09.05.2007 11:25
Praha

Praha - Po více než dvaceti letech dospělo ke svému konci vydávání Dějin českého výtvarného umění. Šestý svazek projektu, jehož první díly vyšly v roce 1984 a který mapuje dějiny umění od středověku, se věnuje období let 1958 až 2000. Vydalo ho nakladatelství Academia.
    Poslední díl ve dvou svazcích mapuje dějiny architektury a všech oborů volného i užitého umění v  českých zemích ve zmíněném období. Jeho autory jsou historička umění Marie Platovská a historik architektury Rostislav Švácha.
    Publikace začíná proslulým vystoupením československých umělců a architektů na Expo 58 v Bruselu, následují 60. léta, během nichž české umění těžilo z tání politických poměrů před rokem 1968. Autoři se věnují dvěma desetiletím normalizace a nakonec umění v zásadně změněné politické a společenské situaci po roce 1989.
    Ústav dějin umění Akademie věd ČR a jeho početní spolupracovníci uzavřeli náročný uměleckohistorický projekt, na jehož uskutečnění se podílelo mnoho desítek českých historiků umění ze čtyř generací. O souvislé vylíčení dějin umění v  českých zemích se různí badatelé snažili téměř 150 let. Žádný z dosavadních pokusů však nedospěl za hranice středověku.
    Od roku 1984 do dneška vyšlo šest ilustrovaných dílů dějin. Texty jednotlivých svazků odpovídají dobovým stupňům rychle se vyvíjejícího historického poznání, vždy se jim však podařilo vyhnout se ideologickým zkratům a politickým tlakům.
    Souvislého vylíčení svých domácích dějin se tak nedočkalo jenom malířství, sochařství nebo architektura, ale i fotografie, scénografie, sklářské výtvarnictví nebo například video art, body art a jiná takzvaná nová média, kterým se obsáhle věnuje právě vydaný šestý díl.


Dějiny českého výtvarného umění VI (1958-2000), sv. 1+2
Marie Platovská, Rostislav Švácha
Academia, 2007
1144 stran, 33x24 cm, vázaná, česky
Běžná cena: 2 195 Kč
Naše cena: 1 890 Kč (doba expedice: do 7 dnů)