MMR viní úředníky z bojkotu nového stavebního zákona

Vložil
ČTK
07.05.2007 11:00
Praha

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj obvinilo pracovníky stavebních úřadů z toho, že bojkotují nový stavební zákon. Uvedla to televize Nova. Podle MMR mají úřady vyřizovat za stavebníky všechna povolení potřebná ke stavbě. Úředníci se však brání tím, že v zákoně nic takového nestojí a navíc není v jejich silách to zajistit.

    Ministerstvo podle Novy hodlá tlačit na stavební úřady, aby změnily svůj přístup. Stavebníkům, kteří na úřadech neuspějí, radí stěžovat si u krajského úřadu nebo i na ministerstvu.
    Novela stavebního zákona platí od ledna a měla stavebníkům zjednodušit administrativu rozšířením počtu drobných staveb, ke kterým bude potřeba jen ohlášení místo stavebního povolení. Odborníci již dříve kritizovali, že zákon lidem ani úřadům práci neubral a že bude nezbytné ho novelizovat. Starostové a úředníci dnes například Nově sdělili, že ohlášení je nyní složitější než bývalé stavební povolení a že k řízení se požaduje podstatně více vyjádření dalších různých institucí než dříve.
    Ministerstvo uznává, že zákon není povedený. Upozorňuje ale zároveň, že náročnější papírování mají nově dělat stavební úřady a ne stavebník. "Ten úředník už není pouze ten, kdo říká, doneste mi ještě to, to či ono, ale je ten, kdo si musí zajistit podklady," řekl televizi náměstek ministra pro místní rozvoj Petr Pávek.
    Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek již v dubnu uvedl, že stavební zákon potřebuje novelizovat. Některá ustanovení nového stavebního zákona podle něj protahují vydávání stavebních povolení a mohla by zkomplikovat i čerpání peněz z Evropské unie. Projednání změn chce navrhnout poslancům ve zkráceném řízení. Novela by pak mohla platit od konce tohoto roku.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Faktická připomínka
TOMÁŠ WELZ
09.05.07 11:32
Pan náměstek neví co mluví
Václav Řezáč
10.05.07 08:03
problém jsou prováděcí vyhlášky
Jakub Roskovec
10.05.07 08:58
zobrazit všechny komentáře