Za odvolaného šéfa galerie Srpa se postavilo několik osobností

Vložil
ČTK
04.05.2007 14:45
Praha

Praha - Několik osobností kultury se postavilo za historika umění Karla Srpa, který byl v dubnu odvolán z vedení Galerie hlavního města Prahy. Tisková mluvčí galerie Renata Kricnerová ČTK informovala, že Srpa podpořili mimo jiné ředitel Ústavu pro dějiny umění Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Jan Royt a odborník z tohoto ústavu Petr Wittlich, historik architektury Zdeněk Lukeš, historik umění Jiří Šetlík a překladatel a někdejší pražský primátor Jaroslav Kořán.

    Srp skončil ve vedení Galerie hlavního města Prahy po dvou letech 24. dubna, kdy mu pověření řízením organizace zrušila městská rada, a to kvůli údajným nedostatkům při veřejných zakázkách, mimo jiné kvůli údajně pro město nevýhodně uzavřené smlouvě na restaurování pomníku Jana Husa na Staroměstském náměstí. Srp ale důvody svého odvolání neuznal.
    "Odvolání Karla Srpa z funkce ředitele Galerie hlavního města Prahy považuji za akt zvůle nekulturních úředníků magistrátů a záminku pro kterou tak bylo učiněno (údajné ekonomické důvody) za účelovou," reagoval na Srpovo odvolání Royt. Lukeš označil Srpa za špičkového odborníka na české moderní umění a výborného manažera. "Proto nerozumím, proč byl ze své funkce odvolán," uvedl Lukeš ve svém prohlášení. Šetlík považuje odvolání Srpa za nepochopitelné. "Nelze jinak, než proti tomuto rozhodnutí protestovat a žádat, aby bylo revidováno," uvedl.
    "Galerie hlavního města Prahy získala pod vedením Karla Srpa vynikající výstavní program a stala se přední pražskou kulturní institucí v oblasti výtvarného umění," obhajuje Srpa Wittlich. Kořán považuje výměnu ředitele "z důvodů víceméně administrativních" za unáhlenou a nedomyšlenou. "Nedovedu si představit, kde radnice vezme podobného člověka se stejně smělými cíli," argumentuje.
    Nakladatel Milan Gelnar označil způsob odvolání Srpa a odůvodnění tohoto kroku za projev "nekulturní, křupanský a svévolný". "Ze zveřejněných důvodu odvolání lze spíše usuzovat, že se jedná o 'hurá akci' a v horším případě o získání vlivu na chod GHMP," myslí si Gelnar. Jiří Padevět z Nakladatelství Academia uvedl, že galerie pod vedením Srpa dosud byla kvalitní institucí.
    Šéfredaktor Art & Antiques Jan Skřivánek poznamenal, že Galerie hlavního města Prahy se pod Srpovým vedením stala nejlépe fungující institucí svého druhu v Česku. "Nikoho lepšího, kdo by jej mohl nahradit, tu bohužel nevidím," dodal.
    Za Srpa, který v galerii pracuje 20 let, 15 let je jejím kurátorem a dva roky byl pověřený řízením, se postavili také zaměstnanci galerie. Galerii zatím vede historička umění Petra Hoftichová, kurátorka sbírky veřejné plastiky. Na místo ředitele bude vypsán konkurz, podle Srpa pravděpodobně koncem května.
0 komentářů
přidat komentář