Karlovarské čtvrti Rybáře a Tuhnice spojí most zavěšený na lanech

Zdroj
Vladimír Meluzín
Vložil
ČTK
03.05.2007 13:00
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Karlovarské čtvrti Rybáře a Tuhnice, které od sebe dosud odděluje řeka Ohře, spojí most zavěšený na ocelových lanech. Dokončen bude včetně příjezdových komunikací do letošního podzimu. Náklady se pohybují kolem 140,5 milionu korun. Z toho uhradí asi 118 milionů korun Ředitelství silnic a dálnic, zbytek město. Přemostění je součásti komplexu staveb průtahu Karlovými Vary. ČTK o tom dnes informoval hlavní stavbyvedoucí Jan Klíma.

    Most odvede z průtahu část dopravy, která bude směřovat ve směru na Plzeň. Uvolní se tak střed města, především pak Chebský most. Ten už je ve špatném technickém stavu a vyžaduje rekonstrukci. Nelze však do doby, než bude možné dopravu odklonit právě na nový most. "Nové propojení obou částí města v oblasti meandru řeky Ohře bude dlouhé přes půl kilometru. Na jeho koncích se počítá se dvěma kruhovými křižovatkami. Celková délka vlastního přemostění je 120 metrů," uvedl náměstek primátorky Petr Keřka.
    Nový most bude určen pro běžný provoz automobilů a jeho součástí jsou na obou stranách chodníky pro pěší a cyklisty. Tři mostní pole budou zavěšena pomocí 32 lan na dvou železobetonových pylonech vysokých 21 metrů. Vozovka je ve výši čtyři metry nad hladinou řeky. "Stavba je speciálně konstruovaná do tohoto území, kde je nutné počítat s případným zvyšováním hladiny řeky. V projektu se dokonce počítalo s takzvanou stoletou vodou. Most prozatím jméno nemá. To bude práce pro naše historiky. Možná vyhlásíme také anketu mezi obyvateli," dodal Keřka.
    Most by měl začít sloužit asi o měsíc později, než bude zcela zprovozněn průtah Karlovými Vary. S tím se počítá na přelomu října a listopadu. Veškeré práce na průtahu pokračují podle harmonogramu i přesto, že zatím na letošek chybí 300 milionů korun. Podle Keřky tuto situaci vyřeší rozpočtové opatření Státního fondu dopravní infrastruktury. "Nepředpokládáme, že bychom stavbu letos nedokončili. Vše směřuje k jejím předání do užívání v říjnu," uvedl Klíma.
    Řidiči mají zatím k dispozici dva jízdní pruhy druhé poloviny silničního průtahu městem. Trasa navazuje na první část průtahu, která byla dokončena už před 12 lety. Délka úseku mezi městskou částí Rybáře a obcí Jenišov je téměř šest kilometrů. Z celkových nákladů na stavbu přibližně 3,9 miliardy korun je dosud prostavěno zhruba 3,1 miliardy korun. Průtah staví sdružení firem Stavby silnic a železnic, Strabag, Berger Bohemia a SMP CZ.
0 komentářů
přidat komentář