Starosta Brna-sever chce stavět dům pro neplatiče

Vložil
ČTK
01.05.2007 23:05
Náchod

Brno - Starosta Brna-sever Leo Venclík hodlá část neplatičů a nepřizpůsobivých nájemníků této městské části sestěhovat do nového domu. Jak už dříve informovala některá média, objekt by měl vyrůst na Vranovské ulici nedaleko centra Brna. Na život rodin, jejichž děti často nechodí do školy, které neplatí nájemné nebo ničí interiéry bytů, by zde dohlížel domovník. Kdyby lidé nerespektovali nastavená pravidla, z bytu by dostali výpověď, řekl dnes novinářům Venclík.

    Politik tak chce řešit situaci městské části, která se s neplatiči potýká dlouhodobě. Mnozí z nepřizpůsobivých obyvatel jsou Romové; těch v Brně-sever podle Venclíka žije kolem 5000.
    K dodržování pravidel chce starosta nepřizpůsobivé obyvatele přimět tak, že za jejich porušení by jim hned hrozila výpověď z nájmu. Ve smlouvě by se lidé například zavázali, že budou včas platit nájemné, že uhradí případné škody na interiérech bytů či že své děti budou posílat do školy. Do svých bytů by se mohli dostat pouze přes recepci, která by sledovala návštěvy nájemníků. Případné konflikty by řešila městská policie, která by v domě mohla mít svou služebnu, uvedl Venclík.
    Dům s asi 80 byty chce stavět starosta na místě, kde dnes stojí tři objekty, které jsou však ve špatném technickém stavu. Ty by bylo potřeba strhnout. Stavba při přišla asi na 130 milionů korun a městská část bude jednat, zda by investici z větší části nezaplatilo Brno. "Slíbili nám podporu," řekl Venclík po jednání svého kolegy s náměstkem brněnského primátora Oliverem Pospíšilem.
    Že by o bydlení v domě s přísnými pravidly nebyl zájem, se starosta neobává. Podle něj si mnozí z nájemníků stěžují, že se jim ve stávajících podmínkách nebydlí dobře. "Bereme to tak, že to bude příležitost pro rodiny neplatičů a problémových obyvatel, kteří byty rozbíjí, poslední příležitost, kterou jim dáme," dodal starosta.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Polorozpadlé objekty
Anonym
10.05.07 05:05
zajímavá čísla
pepino
11.05.07 12:42
zobrazit všechny komentáře