Obrodný spolek získá od liberecké radnice dům Na Jedlové

Zdroj
Miloslav Lubas
Vložil
ČTK
25.10.2005 11:10
Liberec

LIBEREC - Liberecká radnice převede na Radčický obrodný spolek Radost přes 130 let starý zchátralý dům s bohatou historickou tradicí. Spolek tam v budoucnu počítá se vzdělávacími, kulturními a společenskými programy pro veřejnost. ČTK to dnes řekl mluvčí magistrátu Martin Korych.

"Budova v Liberci-Radčicích je od 90. let minulého století opuštěná. Chátrá a poškozují ji vandalové," uvedl Korych. Oprava domu z roku 1872 by podle Korycha stála 21,5 milionu korun. Město je v rozpočtu nemá. Drahá by byla rovněž demolice. Vyšla by na 3,7 milionu korun. Náklady na zajištění stavby před další devastací by se pohybovaly mezi třemi miliony až pěti miliony korun.
Dům Na Jedlové sloužil do 60. let minulého století lidem v Radčicích jako centrum veřejného života. Byl v něm zájezdní hostinec a společenský sál. Později v něm působila projekční kancelář SIAL, v níž pracoval také autor projektu televizního vysílače a hotelu na Ještědu architekt Karel Hubáček.
Vzhledem ke špatnému stavu budovy ji spolek koupí za symbolickou cenu. Město se v kupní smlouvě pojistí proti budoucím spekulacím s domem. Chce tak zajistit, aby po rekonstrukci sloužil veřejnosti, nikoliv ke komerčním účelům.
Radčický obrodný spolek je neziskové občanské sdružení. Snaží se o obnovu spolkového a společenského života a usiluje o partnerské vztahy mezi Čechy a Němci. Kromě kultury a vzdělávání se zaměřuje i na sport. Spolupracuje s Euroregionálním gymnáziem v Liberci-Radčicích.
0 komentářů
přidat komentář