Posuzování vlivu menších staveb na prostředí bude asi jednodušší

Vložil
ČTK
27.04.2007 11:45
Praha

Praha - Okruh staveb, které by měly podléhat složitému posuzování jejich vlivu na životní prostředí, se zřejmě do budoucna zúží. Takzvané podlimitní záměry, tedy menší stavby, by krajští úředníci měli nově posuzovat jednodušší formou. Změny přináší novela vypracovaná Středočeským krajem, kterou dnes v prvním čtení podpořila Poslanecká sněmovna. Normu v příštích týdnech projedná výbor pro životní prostředí.

    Novela je podle náměstka středočeského hejtmana Viléma Žáka reakcí na loňskou změnu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, která přinesla nárůst počtu posuzovaných záměrů a tím i zvýšené nároky na krajské rozpočty. Posuzovány musely být i takové záměry, jako krbová vložka nebo dvě parkovací stání pro osobní vůz před rodinným domem. "Paradoxně se tak může stát, že proces posuzování je dražší než realizace vlastního záměru," podotkl náměstek.
    Z hlediska vlivů na životní prostředí budou podle novely nadále v souladu s evropskou směrnicí posuzovány všechny záměry včetně podlimitních. U těchto záměrů by ale úředníci postupovali v méně formálním, méně byrokratickém řízení. Vycházeli by z oznámení podlimitního záměru. Na jejich základě by pak určili, zda bude nutné u příslušné stavby provést další, složitější zjišťování negativních vlivů na ekologii.
    Středočeši navrhli také upravit současnou praxi, kdy jsou některé předkládané záměry zbytečně vraceny k přepracování dvakrát. Jednou z podnětu krajského úřadu a podruhé z iniciativy zpracovatele posudku. Navrhovaná změna by měla vracení dokumentace sjednotit a také upravit lhůty pro odevzdávání dokumentů tak, aby se posuzování zkrátilo.
    Středočeský hejtman Petr Bendl upozorňoval už loni v prosinci na to, že kvůli schválené novele zákona o posuzování vlivu staveb na životní prostředí bude muset kraj přijmout nejméně 20 úředníků, přičemž jeden úředník stojí úřad ročně téměř 600.000 korun. V roce 2006 hejtmanství posuzovalo náplně práce jednotlivých úředníků a snížilo jejich počet o 50.
0 komentářů
přidat komentář