EU udělila ceny Europa Nostra za záchranu památek

Vložil
ČTK
26.04.2007 22:35
Belgie

Brusel

Brusel - Evropská komise a nadace Europa Nostra dnes oznámily vítěze výročních cen udělovaných za významný přínos při záchraně kulturního dědictví. Mezi medailisty je letos tým, který se podílel na obnově skalního chrámu v Turecku, nebo soukromý investor, který před zkázou zachránil středověkou italskou vesnici. Češi, kteří v minulých ročnících soutěže často bodovali, letos mezi pět oceněných ani mezi další tři desítky finalistů nepronikli.
    Do soutěže, která se pořádá od roku 2002, se letos přihlásilo 158 projektů ze 32 zemí. Odborníci jednotlivé projekty posuzovali přímo na místě a porota poté vybrala pět vítězů, z nichž každý získá cenu dotovanou částkou 10.000 eur (asi 280.000 korun).
    Ocenění za záchranu architektonické památky putuje týmu, který se podílel na obnově skalního chrámu Sarica v turecké Kappadokii. Za uchování "kulturní krajiny" získal medaili soukromý investor, jemuž se podařilo rekonstruovat a znovuoživit opuštěnou vesnici Santo Stefano di Sessanio poblíž města L'Aquila ve středoitalském regionu Abruzzo. Opevněná středověká vesnice s unikátní architekturou byla před úplným zničením zachráněna díky přeměně na netypické hotelové zařízení.
    Cenu za záchranu uměleckých děl získali pracovníci obrazového archivu v  německém Marburgu a mnichovského institutu pro dějiny umění, jimž se společnými silami podařilo zdigitalizovat archiv 40.000 fotografií pořízených v letech 1943-1945. Na nich jsou zachyceny všechny umělecké památky, které byly potenciálně ohroženy leteckými útoky spojenců za druhé světové války.
    Za výzkum byl oceněn mezinárodní italsko-belgicko-francouzský tým, který se snaží pomocí rozsáhlého projektu zmapovat jednu z německých obranných linií za druhé světové války. Za dlouhodobý přínos při ochraně památek pak odborníci vyzdvihli rumunsko-britskou společnost, která se věnuje obnově saských památek v rumunské Transylvánii.
    Europa Nostra, celoevropská federace pro kulturní dědictví, byla založena v roce 1963. Sdružuje přes 200 neziskových organizací působících v Evropě v oboru záchrany a péče o kulturní dědictví. Spolupracuje s  institucemi EU, s Radou Evropy a UNESCO. Stejnojmenná cena, kterou každoročně uděluje, se stala oficiální cenou Evropské unie za význačný počin při ochraně kulturního bohatství.
    Mezi oceněnými se v minulosti několikrát objevili zástupci Česka. Loni porota ocenila projekt na záchranu souboru gotických deskových maleb Mistra Theodorika z kaple svatého Kříže na Karlštejně. V roce 2003 bodovala postupně restaurovaná Svatojiřská sbírka následníka rakouského trůnu Františka Ferdinanda d'Este na zámku Konopiště a o rok dříve cenu obdržel projekt obnovy barokního zámeckého divadla v Českém Krumlově.
0 komentářů
přidat komentář