Polští poslanci chtějí znovu omezit výstavbu hypermarketů

Vložil
ČTK
26.04.2007 22:30
Polsko

Varšava

Varšava - Polský parlament chce omezit výstavbu velkých obchodních komplexů. Investoři by podle návrhu vládní Sebeobrany potřebovali k výstavbě souhlas nejen starosty nebo primátora, jak je tomu v  současnosti, ale také obecní, městské či krajské rady. Navržený zákon podle parlamentních analytiků a úřadu pro evropskou integraci je v rozporu s unijním právem.
    Stejný návrh předložila Sebeobrana před rokem, tehdy nezískal podporu většiny poslanců, nyní šanci na schválení má.
    K výstavbě obchodů o velikosti 400 až 2000 metrů čtverečních by podle návrhu byl nutný souhlas obecní či městské rady. Pokud bude někdo chtít postavit nákupní centrum větší než 2000 metrů čtverečních, musel by požádat ještě o souhlas krajské rady.
    Poslanci nad návrhem debatovali velmi bouřlivě. Podle poslance Sebeobrany Waldemara Nowakowského hrozí, že se velké obchodní sítě spojí a budou diktovat ceny. Nowakowski je spoluzakladatelem jedné z největších obchodních sítí v zemi, firmy Lewiatan. "To je výjimečně nešťastné, šéf obchodní sítě, který je poslancem, píše a později předkládá v parlamentu návrh zákona, jenž má ztížit fungování jeho konkurence," řekl poslanec Slawomir Jeneralski z  opozičního Svazu demokratické levice.
    Zákon omezující obchod zřejmě začne zanedlouho platit. Podporuje ho celá vládní koalice a část opozice. Proti jsou pouze Svaz demokratické levice a Občanská platforma.
    Sebeobrana chtěla ještě předložit návrh, aby majitelé obchodních sítí dostávali pouze časově omezené povolení k provozu, povolení by platilo deset let. Návrh ale nakonec populistická strana stáhla.
    Na rozdíl od Čechů, kteří si oblíbili hypermarkety, Poláci velkým nákupním centrům na konci měst příliš nefandí. Podle průzkumu společnosti GfK dobývají polský trh obchody s užším sortimentem, ale nízkými cenami. Hypermarkety mají v Polsku jednu pětinu trhu, v  Česku 34 procent.
0 komentářů
přidat komentář