Stavba poštovny na Sněžce bude pokračovat v polovině května

Vložil
ČTK
25.04.2007 20:50
Hradec Králové


Hradec Králové - Na konci příštího týdne stavebníci začnou lanovkou na vrchol Sněžky vyvážet stavební díly, ze kterých postaví novou budovu poštovny. Budovat by mohli začít v polovině května. Hrubá stavba by měla být dokončena do konce června, celý objekt by měl začít fungovat nejpozději 10. srpna, kdy se na vrcholu nejvyšší hory v Česku uskuteční tradiční Svatovavřinecká pouť. ČTK to dnes řekl Pavel Klimeš ze stavební firmy, která poštovnu buduje.
    Podle něj je možné na Sněžku lanovkou dopravit všechny části budoucího objektu, včetně skleněných tabulí či dřevěných součástí. Dělníci na vrcholu Sněžky začali s výstavbou poštovny loni v červenci, kdy upravili bývalé základy původní České boudy, ve kterých vzniklo zázemí pro obsluhu budoucí poštovny.
    Nová moderní stavba, kterou navrhli architekti Martin Rajniš a Patrik Hoffman, bude postavena z dřevěných dílů zpevněných ocelovými táhly, plášť budou tvořit skleněné tabule, zakryté dřevěnými okenicemi. Turisté ve stavbě naleznou vyhlídkovou terasu, informace o Krkonoších, služby poštovny a možnost občerstvení.
    Výstavba poštovny byla několikrát odložena, loni například stavbařům chyběla část kovových dílů potřebných ke smontování celé konstrukce, navíc hrozilo, že stavbu se nepodaří dokončit přes příchodem zimního počasí. Investorkou stavby je provozovatelka současné poštovny Jaroslava Skrbková, která se zavázala, že původní poštovnu na vrcholu Sněžky odstraní.
    Demolice zchátralé České boudy, jež byla kvůli vypouštění znečištěných odpadních vod uzavřena od roku 1990, skončila v roce 2004. Původní Česká bouda vznikla na vrcholu Sněžky v roce 1868, postupně se rozrůstala a turistům nabízela kromě hostince také taneční sál a ubytování.
0 komentářů
přidat komentář