Úředníci Přerova vyzvali firmu k dokončení demolice Komuny

Zdroj
Alena Petrželová
Vložil
ČTK
24.04.2007 12:10
Přerov

Přerov - Zástupci přerovského stavebního úřadu vyzvali dnes majitele bývalé památky spolkového domu Trávník k okamžitému dokončení demolice zbytků objektu. Důvodem jsou petice nespokojených obyvatel, kteří protestují proti stavu, v jakém se nyní dům nachází. Demoliční práce byly zastaveny před dvěma měsíci kvůli správnímu řízení ministerstva kultury, které však před časem oznámilo, že již nemá smysl ruiny za památku prohlašovat. Od té doby se na staveništi nic neděje. Za překotnou demolici objektu, která začala v únoru, již padla první pokuta.

    "Stavbyvedoucí první stavební firmy, která se na demolici podílela, dostal pokutu za zahájení demolice, aniž by měl všechny doklady v pořádku. Výši pokuty nesdělujeme," řekl dnes ČTK šéf stavebního úřadu Jiří Just. Pokutu však může podle něj dostat i firma, která nastoupila na staveniště jako druhá v pořadí. Úředníci ale vyčkávají na dokončení stavebních prací.
    "Dnes jsme napsali stavebníkovi výzvu, aby neprodleně pokračoval v odstraňování stavby. Máme tady dvě petice na to, že je tam staveniště, práší se tam a jsou tam potkani a holubi. V odstraňování má pokračovat neprodleně," řekl Just.
    Podle jeho informací by měla firma pokračovat v pracích tento týden. "Pokud brzy nenastoupí, můžeme jim dát pokutu za nesplnění výzvy, která může být až do 200.000 korun," doplnil Just.
    Bývalou přerovskou památku, přezdívanou Komuna, začal bagr kácet k zemi v polovině února. Objekt byl ze seznamu kulturních památek vyškrtnut za podpory přerovské radnice loni. Na základě úsilí památkářů i části Přerovanů se ministerstvo rozhodlo na začátku února zahájit správní řízení, na jehož konci mělo být navrácení domu na seznam památek.
    Rozhodnutí o tomto kroku se však majiteli objektu doručit nepodařilo. Demolice domu byla zastavena až na konci února, kdy nabylo správní řízení právní moci.
    Z domu však již mnoho nezbylo. I z tohoto důvodu pracovníci ministerstva kultury řízení na konci března oficiálně ukončili s tím, že Komuna se již památkou nestane. "Autenticita a památková hodnota objektu byla demolicí v podstatě zničena natolik, že již nemá smysl jej prohlašovat za kulturní památku," stojí v rozhodnutí ministerstva, které dostala ČTK.
    Na místě Komuny by v budoucnu podle záměru vlastníka, brněnské firmy Reinvest Corporation, mělo vyrůst obchodní centrum. Na místo se již chystají také přerovští archeologové. Podle nich by výzkum na tamní ploše mohl přinést nové poznatky z dob pravěku či raně středověkého osídlení.
    Dělnický dům byl postaven na počátku 20. století. Objekt se stal střediskem stranického života, proletářské tělovýchovy, kulturních, divadelních a hudebních složek strany v přerovském okrese. Budova byla zapsána na seznam nemovitých kulturních památek jako památka dělnického hnutí s odkazem na činnost KSČ v roce 1963. Firma objekt koupila od Českých drah, které byly do té doby majitelem tohoto domu.
0 komentářů
přidat komentář