Plány oživit Letnou a Štvanici v Praze se nepohnuly

Vložil
ČTK
23.04.2007 12:40
Praha

Praha - Záměry na oživení nevyužívaných prostor někdejšího Stalinova pomníku na pražské Letné a ostrova Štvanice se zatím nepohnuly, ale trvají. V podzemních prostorách pomníku chce vybudovat soukromý investor oceanárium. Štvanici plánuje celkově zkulturnit jiná společnost, která tam chce také postavit centrum pro sport a odpočinek.
    V souvislosti s oceanáriem změnil pražský magistrát už před více než rokem územní plán v části Letné. Podle primátorova náměstka Pavla Klegy (ODS) nyní právníci města a investora připravují návrh smlouvy. Může to trvat řádově týdny nebo měsíce, řekl ČTK náměstek.
    Společnost Underwater World zvítězila v minulosti v soutěži na využití prostor po pomníku. Pokud se její záměr uskuteční, lidé budou moci procházet obřím akváriem vyhlídkovým tunelem a zblízka sledovat přes 250 druhů mořských ryb, hvězdic, sasanek a korýšů i třeba žraloka z Tichého oceánu.
    Náklady na výstavbu oceanária se dříve odhadovaly zhruba na 700 milionů korun. Kdy by se mohlo případně začít stavět, se neví.
    Plán na oživení Štvanice nejprve zdržely katastrofální záplavy v srpnu 2002. Investor chystal nový projekt, do kterého zase zasáhli památkáři. Původní štvanický zimní stadion byl prohlášen za kulturní památku. Na jeho místě měla vzniknout nová budova například s fitness centry, posilovnami, tělocvičnami, rehabilitační bazény, vířivkami a saunami.
    Termíny ve smlouvě mezi městem a společností se kvůli komplikacím prodloužily. Měl by se přepracovat projekt.
    Záměr společnosti dále předpokládal to, že ve východní části ostrova vzniknou rekreační louky a různá sportoviště. Tyto veřejné plochy by měly být přístupné vesměs zdarma. Celkové náklady na oživení ostrova se v minulosti odhadovaly na 1,2 miliardy korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články