Pracovníci londýnského DP omylem zamalovali známé graffiti

Vložil
ČTK
20.04.2007 18:25
Velká Británie

Londýn

Londýn - Pracovníci londýnského dopravního podniku omylem zabílili pět let staré graffiti známého britského umělce Banksyho, oceňované na půl milionu dolarů (přes deset milionů korun). Informovala o tom dnes agentura Reuters.

    Dílo nasprejované na stěně jedné elektrické rozvodny poblíž stanice Old Street znázorňovalo scénu z kultovního filmu Pulp Fiction režiséra Quentina Tarantina, ve které třímají Samuel L. Jackson a John Travolta banány místo pistolí.
    Šlo o jedno z nejznámějších graffiti samotářského umělce, jehož výtvory jsou populární i mezi celebritami. Jeho graffiti si pořídili například Angelina Jolieová nebo Jude Law.
    Londýnský dopravní podnik se za nešťastný omyl nijak neomluvil. Dal se naopak slyšet, že jeho strategií je odstranit všechny graffiti, které vytvářejí atmosféru "zanedbanosti a společenského úpadku". "Uznáváme, že existují lidé, kteří vnímají Banksyho práci jako legitimní umění, ale náš tým potírající graffiti je složen z profesionálních čističů, a ne z uměleckých kritiků," uvedl podnik v prohlášení.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Lennonova zeď
Petr Šmídek
20.04.07 06:17
naceneni
anarquitecto
23.04.07 07:56
zobrazit všechny komentáře

Související články