Italská Pisa bude mít druhou šikmou věž - ze světel a stínů

Vložil
ČTK
18.04.2007 13:35
Itálie

Řím

Řím - Proslulá šikmá věž v severoitalské Pise dostane konkurentku. Během měsíce začnou na okraji města práce na stavbě nové kancelářské budovy, která se díky hře světel a stínů stane téměř dokonalou imitací slavné zvonice. Ta do Pisy každoročně přivábí tisíce zahraničních turistů.

    Objekt, o němž píše dnešní Corriere della Sera, bude vysoký 55,8 metru, tedy stejně jako originální šikmá věž. Otcem "virtuální šikmé věže" je italský architekt Dante Oscar Benini, jehož úkolem je vyvolat díky promyšlenému systému nasvícení a zastínění fasády v divákovi iluzi, že se stavba skutečně naklání. Aby efekt byl co nejvěrohodnější, budou mít první dvě patra budovy i nakloněnou rampu.
    Projekt nebude úplně zadarmo, přijde na 50 milionů eur, tedy v přepočtu asi na jeden a půl miliardy korun. Záměr ovšem počítá i s vybudováním terasy, která před návštěvníky otevře i panoramatický výhled na vzdálenou historickou věž. "V budoucnu tak bude Pisa historická virtuálně propojená s Pisou budoucnosti," ujišťuje architekt.
    S budováním původní zvonice v historickém centru města se začalo ve 12. století, a přestože se následkem labilního podloží začala věž naklánět, ve stavbě se pokračovalo až do úplného dokončení. Odklon od svislé osy ale pokračoval i v následujících staletích, nyní činí dokonce čtyři a půl metru.
0 komentářů
přidat komentář

Související články