Stavbu první české polární stanice představí televizní dokument

Zdroj
Václav Hrníčko
Vložil
ČTK
24.10.2005 18:15
Praha

PRAHA - Stavbu první české polární stanice na Rossově ostrově v Antarktidě předvede dokumentární film, který připravila Česká televize. Den po dni zachycuje stavbu stanice v nehostinné pustině skupinou dvaceti českých vědců a montérů, řekl ČTK účastník expedice Hynek Adámek. Dokument televize odvysílá 1. listopadu v 16:20 na programu ČT2 v magazínu Popularis.

Stavbu od počátku provázely problémy. Nejprve se polárníci dověděli, že jsou potíže s dopravou stanice, složené v kontejnerech, z Jižní Ameriky na ostrov. Selhaly dvě smluvně zajištěné dopravní společnosti. Jedna z lodí havarovala na cestě do přístavu, kde měla kontejnery naložit. Nakonec pomohl ledoborec chilského válečného námořnictva.
Stavba se ale podařila a polárníci ji v březnu zazimovali a zajistili proti zimním vichřicím a sněhu. Stanice se totiž nebude používat celoročně. Polárníci ji budou obývat jen během antarktického léta.
Geologové, biologové a klimatologové budou zkoumat území, které z 80 procent pokrývá ledovec. Jejich nejbližšími sousedy budou Argentinci z vojenské základny Marambio na ostrově Seymour, která slouží k logistickému zajišťování vědeckých aktivit v oblasti.
Ostrov, který leží na okraji Antarktidy naproti Jižní Americe, se jmenuje po britském námořním důstojníkovi a polárníkovi Jamesu Rossovi (1800 až 1862). Se svým strýcem Johnem Rossem určil severní magnetický pól. V roce 1829 jeho expedice hledala severní cestu mezi Atlantickým a Tichým oceánem. V letech 1839 až 1843 vedl expedici do Antarktidy. Mapoval při ní pobřeží kontinentu. Jižní magnetický pól určil v listopadu 1841.
0 komentářů
přidat komentář

Související články