Jezdecká socha Masaryka by měla stát v Lánech do tří let

Vložil
ČTK
16.04.2007 22:45
Brno

Rakovník - První jezdecká socha československého prezidenta T.G. Masaryka bude do tří let stát před pobočkou jeho muzea v Lánech. Potřebných 1,8 milionu korun na bronzovou sochu v mírně nadživotní velikosti hodlá lánské muzeum sehnat z výtěžku celonárodní sbírky, jejíž účet byl dnes otevřen u  pobočky ČSOB v Rakovníku. ČTK to řekl ředitel rakovnického Muzea T.G.M. František Povolný.

    "Zřízení účtu bylo předpokladem k podání oznámení veřejné sbírky na krajský úřad. V květnu očekáváme povolení a ihned poté oznámíme číslo účtu, na který mohou jednotlivci i instituce zasílat své příspěvky," sdělil ředitel Povolný, který se dnes dopoledne stal prvním přispěvatelem, když na účet vložil 1000 korun.
    "Lidé mohou v hotovosti nebo elektronicky vkládat jakékoliv částky, které nebudou v rámci dohodnutých podmínek podléhat žádným poplatkům," uvedl ředitel rakovnické pobočky ČSOB Vít Jakubský.
    Vedle bankovního účtu budou moci zájemci přispívat pomocí sběratelských listů, které budou k dispozici na všech deseti pobočkách Muzea T.G.M. Rakovník. Na pobočce v Lánech bude možné peníze vložit přímo do pokladny. Veškeré informace o průběhu sbírky budou zveřejňovány na www.muzeumtgm.cz.
    "Už nyní jsme zaznamenali o sbírku velký zájem, ptají se na ni jak zástupci institucí, tak jednotliví návštěvníci muzea," sdělila vedoucí lánské pobočky Magdaléna Mikesková.
    Autorem sochy bude výtvarník a sochař Petr Novák, který je například autorem sochy T.G. Masaryka v Jaroměři. Přesná velikost sochy s podstavcem zatím není známa. Architekti zatím neurčili proporce sochy vzhledem k budově muzea v Lánech.
    Vznik sochy v letním sídle prezidenta Masaryka v Lánech podporuje i místní zastupitelstvo. "Určitě se do sbírky zapojí místní spolky a věřím tomu, že ji podpoří i obec," uvedl lánský zastupitel Roman Havelka.
    Masarykových soch stojí v České republice desítky, několik je jich i v zahraničí. Jezdeckou sochu ale Masaryk, jehož obliba jízdy na koni byla pověstná, dosud nemá. Jezdecká socha zasvěcená Masarykovi sice stojí v americkém Chicagu, nepředstavuje však prvního československého prezidenta, ale bájného blanického rytíře.
    Masaryk byl v letech 1918 až 1935 prvním prezidentem Československa, na jehož vzniku se podílel spolu se svým nástupcem Edvardem Benešem a Slovákem Milanem Rastislavem Štefánikem. Úřad hlavy státu zastával nejdéle ze všech prezidentů, kteří stáli v čele Československa a České republiky.
    Na lánském zámku, který byl jeho oblíbeným letním sídlem, Masaryk 14. září 1937 ve věku 87 let zemřel. Bylo to skoro dva roky poté, co na prezidentský úřad ze zdravotních důvodů abdikoval. Lánský hřbitov je místem posledního odpočinku nejen Masaryka, ale i jeho manželky Charlotty, syna Jana a dcery Alice.
    Masaryk se narodil 7. března 1850 v Hodoníně. Jeho ideály mravnosti, pravdy, spravedlnosti a humanity se staly základem československé státnosti a neotřásla jimi ani dlouhá léta diktatur. Většina jeho myšlenek a názorů je podle odborníků aktuálních i pro současnost.
0 komentářů
přidat komentář

Související články