Pracoviště NPÚ v Telči začne pracovat v lednu 2008 v provizoriu

Vložil
ČTK
16.04.2007 22:35
Jihlava

Jihlava - Pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) pro kraj Vysočina začne 1. ledna 2008 pracovat v Telči na Jihlavsku v provizoriu v  objektu Lesů ČR. Pro potřeby NPÚ byl určen takzvaný Lannerův dům, který telčská radnice už před lety prodala ministerstvu kultury. Podle ministra kultury a bývalého starosty Telče Václava Jehličky byl projekt rekonstrukce objektu zpracován už přede dvěma roky a od té doby se s ním nic nedělo.

    Jehlička to označil za liknavost a ukázku brnocentrismu. "Projekt ležel v NPÚ v Brně v  šuplíku. Zřejmě by tam chtěli, aby v Telči nevzniklo nic a území Vysočiny obhospodařovali oni. To se však nestane, Vysočina musí být plnohodnotným krajem," řekl dnes Jehlička ČTK.
    Ředitel NPÚ v Brně Petr Kroupa to však odmítl. Projekt měl být podle něj už v roce 2005 financován z takzvaných norských fondů. Byl však podán až po termínu a přesunut na rok 2006. "Jedním z  podavatelů projektu byla zřejmě, myslím, Masarykova univerzita, která od něj posléze odstoupila. Teď by měl projekt v hodnotě kolem 90 milionů korun financovat stát," řekl Kroupa ČTK.
    Krajské pracoviště NPÚ pro Vysočinu vznikne v Telči jako v posledním z nových krajů. V první etapě by mělo mít kolem 15 pracovníků, v konečné fázi podle Jehličky kolem čtyř desítek. "Část odborníků přejde delimitací z Brna, část pokryjeme z místních zdrojů," uvedl Jehlička.
    V Telči už několik let funguje bakalářský studijní obor brněnské Masarykovy univerzity Dějiny umění se zaměřením na památkovou péči. První absolventi už se podle Jehličky hlásí o práci. Kromě památkářů získají pracovní příležitost také ekonomové a další profese.
    V majetku státu jsou na Vysočině zámky v Telči, v Jaroměřicích nad Rokytnou a v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku, hrad Lipnice na Havlíčkobrodsku a Zelená Hora u Žďáru nad Sázavou zapsaná na seznam památek UNESCO. Ostatní památky vlastní kraj a obce.
    Jehlička před několika dny na sněmu Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska v Brně kritizoval fungování svého úřadu i NPÚ. Obě instituce byly dosud podle něj příliš uzavřené a dávaly najevo nadřazený přístup k obcím a krajům. To se podle něj musí změnit.
    Památkáři na úřadech pověřených obcí a v krajích pracují podle ministra dobře a jejich úřady fungují. Ministerstvo a NPÚ ale podle něj "žijí v určité odloučenosti od světa" a musí začít s obcemi a kraji daleko více komunikovat. Podle představy ministra by se měly regionům poskytovat daleko větší servis a víc s nimi spolupracovat.
0 komentářů
přidat komentář