Topolánek: Na novou knihovnu si postupně zvykám

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
16.04.2007 10:55
Praha

Praha - Premiér Mirek Toplánek strávil dnešní dopoledne prohlídkou historického sídla Národní knihovny (NK) v pražském Klementinu a místa, kde by na Letné měla stát nová budova této instituce. Model a plány nového objektu mu představil jeho autor, architekt Jan Kaplický. "Jsem velmi konzervativní, kdyby to bylo klasičtější neřeknu ani 'popel'," odpověděl premiér novinářům na otázku, jak se mu návrh líbí.

    "Ale zvykám si na ni, jako si zvykali třeba v Paříži na Centre Pompidou," dodal. Jako vystudovaný strojař prý uvažuje v souřadnicích x, y, z. Tohle je x plus něco, y plus něco a z plus něco; ale mám ke stavbě méně výhrad než na začátku, poznamenal. "Jediný problém, na který se jako politik ptám, je, zda budeme mít dost finančních prostředků," řekl.
    Peníze na stavbu nové budovy, které se podle odhadu z doby před vyhlášením soutěže pohybují kolem dvou miliard korun, zatím garantuje vládní usnesení z loňského června. Počítá s prostředky na knihovnu, stejně jako na rekonstrukci Klementina i Národního muzea a podporu několika dalších státních institucí, v rámci takzvaného národního pokladu. Na něj by ze zrušeného Fondu národního majetku a postupně i ze státního rozpočtu mělo jít do roku 2014 přes deset miliard korun.
    Ředitel NK Vlastimil Ježek dnes oficiálně předal Kaplickému potvrzení o vítězství v mezinárodní architektonické soutěži. Topolánek si prohlédl například trezory se vzácnými tisky a rukopisy, prošel výstavou všech soutěžních návrhů na novou knihovnu a dostal pamětní medaili NK a tričko s vítězným návrhem. Kaplického požádal o autogram do jeho knihy.
    Výsledky soutěže byly oznámeny počátkem března a vítězný návrh vzbudil mnohé a rozporuplné reakce. Kromě laických názorů se někteří architekti, Česká komora architektů a další odborníci ohrazují proti podmínkám soutěže. Komora podala i protest k Mezinárodní unii architektů (UIA). NK jako vyhlašovatel soutěže však na transparentnosti a regulérnosti soutěže trvá a připomíná, že zástupce UIA soutěž dozoroval.
    Národní knihovna chce stavbou své druhé budovy řešit zejména prostorové problémy. Projekt má vedle vlády podporu i města Prahy.
0 komentářů
přidat komentář