Karlovarský magistrát povolil stavbu v chráněné rezervaci

Vložil
ČTK
13.04.2007 12:45
Cheb

Karlovy Vary 13. dubna (ČTK) - Karlovarský magistrát povolil stavbu rodinného domu v chráněné archeologické rezervaci v Tašovicích. Narušil tím jednu z nejstarších památek v Karlovarském kraji. Přestože odborníky postup města šokoval, magistrát odmítá, že by se úředníci dopustili chyby, píše v dnešním regionálním vydání Mladá fronta Dnes (MfD).

    Povolení stavby v místě, kde by se stavět nemělo, vydal magistrát vloni v prosinci. Národního památkového ústavu a Archeologického ústavu se ale nikdo na stanovisko neptal. Případem se začal zabývat Krajský úřad Karlovarského kraje. Hrubá stavba rodinného domu už ale v chráněné zóně v Tašovicích na okraji Karlových Varů vyrostla. Stojí jen pár metrů od valů, které tvoří zbytky významného slovanského hradiště z devátého a desátého století.
    Archeologové tu objevili pozůstatky i mnohem staršího osídlení - už z období mezolitu před 8000 až 10.000 lety. "Je to otřesný případ totálního selhání magistrátu. Rozhodl nekompetentně," prohlásil archeolog karlovarského muzea Jiří Klsák.
    Magistrát města Karlovy Vary ale tvrdí, že se nic nestalo a že ani neví, kde přesně chráněná lokalita leží. "Archeologická rezervace není zanesena v územním plánu. Stavebnímu úřadu nejsou známy její hranice a ani nikdo neinicioval jejich doplnění do územního plánu," uvedla mluvčí města Karlovy Vary Renata Rojovská. Podle ní tedy dům v Tašovicích mohl vyrůst.
    Pro odborníky je takové tvrzení nepochopitelné. Archeologická rezervace byla vyhlášena státem už v roce 1966. Kde leží její hranice, je zřejmé z map. "Vyhlášení rezervace bylo zveřejněno ve sbírce zákonů. A neznalost zákona neomlouvá," řekl ředitel Národního památkového ústavu v Lokti Roman Procházka. Podle něho chybu udělal stavební úřad magistrátu. "To on nese hlavní odpovědnost. Nemůže přece vydat stavební povolení bez všech nutných podkladů," dodal Procházka.
    Dům v rezervaci staví Jan Košinár z Karlových Varů. Když žádal o stavební povolení, neměl prý ani tušení, že jeho pozemek leží v ochranné památkové zóně. "To měl přece vědět stavební úřad. Ten ale nic nenamítal. Nikdo mě na rezervaci neupozornil a v územním plánu města žádné omezení není zaneseno," hájí se stavebník.
    Krajský úřad už ukázal na viníky. Tím hlavním je paradoxně právě Košinár. Kraj s ním zahájil správní řízení kvůli podezření, že spáchal přestupek, když stavební práce neoznámil Archeologickému ústavu v Praze. Za to stavebníkovi hrozí pokuta až 50.000 korun.
    Dále krajský úřad poslal karlovarskému magistrátu podnět, aby prošetřil, jestli Košinár měl pro stavbu domu souhlas od oddělení státní památkové péče. Toto oddělení je součástí magistrátu a sídlí ve stejném patře v téže budově jako stavební úřad. "Záměr stavby domu byl projednán na koordinační poradě odborů magistrátu města, které se účastní i zástupci oddělení památkové péče, a ti nevznesli žádnou připomínku k této stavbě," uvedla mluvčí magistrátu Rojovská.