Izraelská firma Plaza chce v Havířově postavit zábavní centrum

Vložil
ČTK
13.04.2007 12:40
Havířov

Havířov - Izraelská firma Plaza chce v Havířově postavit zábavní a obchodní centrum. Dnes poprvé jednala s vedením města. Primátor František Chobot (ČSSD) její projekt uvítal, město ale nevlastní 10.000 metrů čtverečních pozemku, jejž firma pro stavbu potřebuje. V úvahu připadá pozemek po sklenících u bývalých Rekultivací OKD. Vlastní ho firma RPG, jíž se záměr investora zamlouvá, řekl havířovský mluvčí Ivan Trnka.

    "Firma RPG jako vlastník pozemku bude s izraelským investorem dále jednat a hodlá sladit jeho záměry s vlastními představami o smysluplném využití pozemku. První jednání bylo tedy vstřícné," dodal Trnka. Vyjádření majitele pozemku ČTK zjišťuje.
    Podle primátora nemá Havířov příliš možností přilákat investory na výstavbu továren. "Nemáme ani možnost výstavby průmyslové zóny, proto by naším cílem mělo být přetvořit Havířov v turistické a zábavní centrum, které bude navazovat na nedaleké přehrady a hory," řekl Chobot. Dodal, že je potřeba brát v úvahu také sousední Polsko a Slovensko, odkud by do města mohli jezdit lidé za novou zábavou.
    Plaza Centers zamýšlí postavit centrum také v Opavě. "S městem je podepsána smlouva na pronájem pozemku v centru, kde by nový objekt s celkovou pronajímatelnou plochou přibližně 14.000 m2 v 70 jednotkách měl vzniknout," uvedla mluvčí firmy Pavla Drmotová.
    Plaza Centers dokončí letos v říjnu obchodní a zábavní centrum v Plzni, dalším projektem je Liberec Plaza na pěší zóně, který bude dostavěn v roce 2008. Izraelská firma má za sebou 24 projektů komplexů v Maďarsku, Polsku, Lotyšsku, Rumunsku, Řecku a Česku s 500.000 m2 nájemních ploch. Rozsáhlejší expanzi plánuje do pěti let, kdy chce postavit až 50 center.
    "Dozvěděli jsme se, že filozofií firmy je stavět zábavní centra ve městech nad 50.000 obyvatel, proto je pro ni lákavý Havířov v návaznosti na ostravskou aglomeraci a hustě osídlené Karvinsko," řekl Trnka.
    Dodal, že pokud se projekt uskuteční, nemuselo by město nákladně rekonstruovat kino Centrum, které je ve špatném stavu. "Mohli bychom ho pak přestavět například na centrální knihovnu," uvedl mluvčí.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Havířané
Tomáš Skalík
21.06.07 02:57
Havířan
Tomáš Koňařík
19.10.07 09:41
zobrazit všechny komentáře