Znojmo plánuje výstavbu nového autobusového nádraží

Vložil
ČTK
12.04.2007 11:15
Brno

Brno - Město Znojmo chce do dvou let postavit nové autobusové nádraží. Mělo by vzniknout vedle nádraží Českých drah, s nímž by mělo mít společnou odbavovací místnost. ČTK to dnes řekl starosta Znojma Petr Nezveda. Radnice musí kvůli novému nádraží upravit územní plán a získat část pozemků právě od Českých drah. V současné době musejí lidé do autobusů MHD a Integrovaného dopravního systému (IDS) nastupovat uprostřed rušné ulice v centru města.

    Ve Znojmě už jedno autobusové nádraží stojí, autobusy je ale nemohou využívat. "Před lety je privatizovala místní dopravní firma ČAS, která zajišťovala většinu spojů. Pak ale Jihomoravský kraj podepsal smlouvy o základní dopravní obslužnosti s jinými firmami, kterým ČAS nepovolil nádraží využívat," uvedl Nezveda. Firma podle něj také odmítla nabídku města k odkoupení nádraží.
    Radnice proto ve spolupráci s krajským odborem dopravy připravila studii nového nádraží v blízkosti nádraží Českých drah. "Nyní čekáme na stanovisko koordinátora IDS, společnosti Kordis a pak začneme pracovat na dokumentaci pro územní řízení. Pokud půjde všechno dobře, mohlo by nádraží fungovat už v roce 2009," dodal Nezveda. Město se bude snažit získat dotaci z Evropských fondů ve výši 85 procent nákladů. Radnice je ale zatím nezná. Zbylých 15 procent by podle Nezvedy mohl uhradit Jihomoravský kraj.
0 komentářů
přidat komentář