Od 11. dubna bude přístupna Jeruzalémská synagoga

Vložil
ČTK
08.04.2007 16:30
Praha

Praha - Denně kromě sobot a židovských svátků bude od 11. dubna do konce října opět otevřena pro veřejnost významná pražská židovská památka - Jeruzalémská synagoga. Pořádají se tam také koncerty a umělecké výstavy, informovala ČTK Jana Smékalová z pražské židovské obce.

    Objekt nazývaný též Jubilejní synagoga je dílem stavitele Aloise Richtera z let 1905 až 1906 a je zajímavým příkladem volné secesní stylizace tvarosloví maurského slohu.
    Jeruzalémská synagoga sloužila za druhé světové války jako skladiště konfiskovaného židovského majetku. Díky tomu byla zčásti uchráněna před devastací. Slouží již celé století bohoslužbám Židovské obce v Praze.
    Když začala asanační přestavba židovské čtvrti Josefov, byl roku 1898 ustaven Spolek pro vybudování nového chrámu. Novostavba měla sloužit jako náhrada za Cikánkovu, Velkodvorskou a Novou synagogu.
    V lednu 1899 spolek zakoupil starý dům v Jeruzalémské ulici na Novém Městě jako pozemek pro novou stavbu. Ze tří projektů zvítězil návrh vídeňského architekta Wilhelma Stiassného.
0 komentářů
přidat komentář

Související články