Turisté nebudou v katedrále platit, a to ani do hrobky a na věž

Vložil
ČTK
04.04.2007 16:25
Praha

Praha - V katedrále sv. Víta na Pražském hradě, kterou má katolická církev 16. dubna předat zpět státu, nebudou už od Zeleného čtvrtka turisté platit, a to ani do hrobky a při vstupu na věž. Stokorunové vstupné do chrámu zavedla na podzim pro regulaci návštěvnosti Metropolitní kapitula, když převzala kostel, který jí přiřkl soud po více než 13 letech sporů o jeho vlastnictví.

    Poté, co letos Nejvyšší soud případ vrátil na začátek, se církev a Pražský hrad po dlouhých vyjednáváních minulý týden domluvily, že se budou na provozu chrámu po jeho vrácení státu podílet společně. Nyní ještě dohadují podrobnosti.
    "Katedrála bude volně přístupná všem návštěvníkům, nebude zařazena do žádných prohlídkových okruhů. Vstup do katedrály bude regulován pouze v turistické špičce, a to pomocí pořadatelské služby. Ta bude dohlížet na to, aby nebylo v chrámu příliš mnoho lidí najednou," řekla ČTK Adéla Douchová ze Správy Pražského hradu.
    Jak dodala, vstup na věž i do hrobky bude také zdarma; vstup na věž se bude řídit stejnými pravidly jako dosud. To znamená, že bude přístupná pouze v případě, že to dovolí počasí - tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost návštěvníků.
    Debata se vedla zejména o  vnitřním vybavení katedrály, které podle arcibiskupství patří a vždy patřilo církvi a předmětem dohod během let státního spravování nebylo. Jde o předměty tvořící výzdobu chrámu, vesměs nesmírné historické a kulturní hodnoty.
    Svatý Vít je nejnavštěvovanější tuzemský kostel, symbol české státnosti a hlavní svatostánek pražské katolické arcidiecéze. Provoz tam bude zajišťovat Metropolitní kapitula v součinnosti se Správou Pražského hradu, připomněla Douchová.
    Církev umožňovala během doby, kdy o tom rozhodovala, vstup zdarma jen do malé části katedrály u vchodu. Katedrála je biskupským kostelem a kapitula ho spravuje pro biskupa, v tomto případě pro kardinála Miloslava Vlka. Arcibiskupství předpokládalo, že příjmy ze vstupného budou stačit na pokrytí nákladů spojených s provozem chrámu. Žádná čísla o návštěvnosti či o tržbách nebyla však dosud zveřejněna.
    Správa Pražského hradu měla do loňského léta katedrálu zařazenu do prohlídkového okruhu, ale vstupné se platilo jen do královské hrobky a na věž. Ceny lístků se po vyjmutí katedrály z prohlídkových okruhů nezměnily, zájem turistů o prohlídku Hradu bez zahrnutí katedrály do okruhu se podle podzimního vyjádření Hradu nezmenšil.
    Základní vstupné do objektů Pražského hradu zůstává pro velký okruh (kam patří Starý královský palác, expozice Příběh Pražského hradu, bazilika sv. Jiří, Zlatá ulička s věží Daliborkou, Obrazárna Pražského hradu a Jiřský klášter se sbírkami Národní galerie) za 350 korun a pro malý okruh (Starý královský palác, bazilika sv. Jiří a Zlatá ulička s věží Daliborkou) za 250 korun. Je možné navštívit i jednotlivé památkové objekty.
0 komentářů
přidat komentář

Související články