Praha 6 ustoupila od plánu podzemních garáží na Puškinově náměstí

Vložil
ČTK
03.04.2007 12:30
Praha

Praha - Radnice Prahy 6 ustoupila od plánu výstavby podzemních garáží na Puškinově náměstí. Proti záměru vystupovali někteří místní obyvatelé. Radní šesté městské části rozhodli, že v nynějším volebním období se pod náměstím nic stavět nebude, řekl dnes ČTK mluvčí úřadu Martin Šalek. Odpůrci záměru, kteří se obávali zničení parku, to berou jako své vítězství.

    Skutečnost, že Puškinovo náměstí je pro výstavbu garáží vhodné, podle Šalka uváděly všechny odborné studie. Rozhodnutí radních nic nestavět prý bylo politické. Uvedli, že necítí poptávku místních obyvatel, ba spíše naopak, řekl mluvčí.
    Proti plánu umístit podzemní garáže pod Puškinovým náměstím vznikla již před loňskými komunálními volbami petice. Podepsalo ji kolem 1700 lidí. Některým místním obyvatelům se především nelíbilo, že by stavba garáží zasáhla do prostoru parku. Vedení radnice naopak slibovalo nový park.
    Občanské sdružení Puškinovo náměstí, které proti záměru stavby garáží protestovalo, pořádá ve středu přímo na náměstí oslavný koncert. "Ukázalo se, že lidem není jedno, kde a jak žijí, a vnímají, zda s nimi někdo vede dialog a zeptá se spíše jich než investorů, co si přejí v bezprostřední blízkosti svého bydliště," uvedla Hana Palesová ze sdružení.
    Původní záměr předpokládal, že pod Puškinovým náměstím by mohla být stání pro více než 300 automobilů. Radnice říká, že v centrální části Bubenče a Dejvic chybí zhruba 800 parkovacích míst. Do konce roku vypracuje novou koncepci parkování.
    Podzemní garáže se už naopak staví mezi Wuchterlovou a Kafkovou ulicí. Vzniknou v nich stání pro více než stovku automobilů a budou sloužit výhradně místním obyvatelům. Dejvická radnice má v letošním rozpočtu na jejich výstavbu 100 milionů korun. Úprav zhruba za pět milionů korun se dočká i bývalé parkoviště na povrchu, z něhož vznikne malé náměstí. Bude tam zeleň, lavičky a vodní prvek.
0 komentářů
přidat komentář