VŠUP se historické budovy nezbaví ani po dokončení druhé budovy

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
31.03.2007 21:20
Praha

Praha - Umělecká rada Vysoké školy uměleckoprůmyslové dnes rozhodla, že historická budova školy zůstává "nedílnou součástí její minulé, současné i budoucí existence". ČTK to dnes řekla Kamila Stehlíková z oddělení vnějších vztahů školy. Rada školy tak reagovala na spekulace o tom, že po dostavbě druhé budovy školy zůstane historický objekt bez využití a mohl by se stát předmětem spekulací realitních společností.
    Vysoká škola uměleckoprůmyslová se především během minulého roku potýkala s problémy souvisejícími s jejím vedením. Prezident odvolal loni v červnu rektora Borise Jirků, nového rektora zvolil akademický senát školy až počátkem listopadu. Atmosféra ve škole byla po celou dobu působení Jirků v čele instituce velmi napjatá. Právě v době volby nového rektora se začalo spekulovat o tom, že o  budovu mají zájem někteří zahraniční realitní obchodníci, kteří by chtěli získat i další objekty na Alšově nábřeží a přeměnit je na hotely.
    Od svého založení v roce 1885 škola sídlí v budově na Alšově nábřeží. Postupně rozšiřovala své obory a zakládala další ateliéry, jejichž působnost dnes pokrývá celou oblast vizuální kultury. Budova přestávala prostorově stačit, škola měla pronajato několik míst po Praze, detašované pracoviště ateliérů designu má ve Zlíně.
    Po několikaletém úsilí začal vznikat projekt druhé budovy školy v  Praze Ďáblicích, kde by měly vzniknout moderní podmínky pro ateliérovou, dílenskou i teoretickou výuku.
    Na základě výsledků architektonické soutěže zpracovává AP atelier projektovou dokumentaci jednotlivých etap výstavby. Navrhovaná budova kapacitně pokryje asi 50 procent potřeb budoucího programu školy.
    V Ďáblicích se již dokončuje sanace území staveniště a škola je připravena v momentě podpory státního rozpočtu vyhlásit výběrové řízení na dodavatele první části stavby, uvedla Stehlíková.
    Hlavní budova zůstane dílčím výukovým pracovištěm, a to především těch ateliérů, které s  ohledem na památkově chráněnou budovu nevyžadují těžké dílenské provozy. Zároveň se ve svých reprezentačních prostorách otevře veřejnosti s výstavami aktuálních výsledků své práce i historie. Může se stát i vyhledávaným centrem díky svému bohatému fondu jedinečné knihovny, které se dostane odpovídajících prostor studoven i depozitního zázemí.
    Škola připomíná, že se ani v budoucnu nevzdá své hlavní budovy. "Historická budova postavená architektem a jejím prvním rektorem Františkem Schmoranzem zůstane navždy nezaměnitelnou ikonou Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze," uvedla Stehlíková.
0 komentářů
přidat komentář