Lidé z Krnova mohou poradit radním, jak naložit s vilou

Zdroj
Vladislav Sobol
Vložil
ČTK
30.03.2007 16:45
Praha

Krnov (Bruntálsko) - Radní z Krnova se rozhodují, jak využít historickou vilu postavenou v roce 1914 podle projektu proslulého vídeňského architekta Otto Prutschera. Pomoci jim v tom mohou díky anketě na městských internetových stránkách i občané. Ve vile dříve sídlil kojenecký ústav, město nyní navrhuje ve vile provozovat mateřskou školu s chráněným bydlením, expozici individualistické moderny, alternativní základní školu nebo instituci pro neziskové organizace, řekla dnes ČTK mluvčí Krnova Dita Círová.

    "Očekáváme, že se občané přikloní k některému ze čtyř návrhů nebo předloží další možnosti, jak objekt využít," řekla ČTK Círová. Reakcemi občanů a výsledkem hlasování se bude zabývat městská rada, o využití areálu definitivně rozhodne zastupitelstvo.
    Zastupitelé původně odsouhlasili, že hlavní budova bude sloužit pro potřeby jeslí a mateřské školy. Radnice do její rekonstrukce investovala více než milion korun, loni na jaře ale zastupitelé od záměru ustoupili a hledali pro památku jiné využití. Vyřešení problému se pak přesunulo až na nové zastupitelstvo.
    Vilu, jež je nemovitou kulturní památkou, nechal postavit významný krnovský továrník Theodor Flemmich, který v  ní do roku 1948 bydlel. Od padesátých let sloužil komplex budov i se zahradou kojeneckému ústavu. Kraj v roce 2003 ústav pro nerentabilitu zrušil a objekty i  pozemky převedl na město.
    Ve vile se dochovala dřevem obložená vstupní hala s bohatě vyřezávaným schodištěm, vitráže s motivy zvěrokruhu, heraldickými znaky města a Slezska a část nábytku. Součástí areálu je i hospodářská budova, skleník, pozemky s okrasnou zahradou a dvě funkční kašny.
0 komentářů
přidat komentář