Olověné ozvěny

Vložil
Ladislav Zikmund
02.04.2007 19:45
Výsledky soutěže Olověný Dušan 2007
Dojmy porotců
Olověné ozvěny (výstava)





Čím se mladá architektura zabývá? To by mohla zodpovědět každoroční přehlídka studentských vítězných projektů FA ČVUT Olověný Dušan. Ta letošní se odehrála ve dnech 7.-16. března 2007. Respektive oproti plakátům a všem materiálům 15., neboť od brzkých odpoledních hodin v pátek 16. probíhala už deinstalace. Jako by i tak nebyly dva týdny výstavy málo. Ale i tak to za to stálo. Jako vždy velice kvalitně architektonicky řešená výstava, s minimalismem a barevnou hravostí i střízlivostí v jednom odpovídala svému obsahu.
Co tedy letošní Olověný Dušan přinesl? Na začátku se setkáváme právě s tím minimalismem: Matej Zahatňanký představuje "Dům pro grafika", řešící úsporné, účelné a estetické využití prostoru v zástavbě ve svahu, používajíce zalomený plášť, profilem připomínající bortící se (právě se svahu) klasický tvar domečku. Rychle se však přenášíme do prací členů ateliéru Jana Šépky a Petra Hájka, kteří řeší zastavění dvora ve Zlatnické ulici. Tato realizace se jeví jako jedna z klíčových celé soutěže. Koncepčně se snaží vyřešit prostor nevyužitých dvorů, které v městských centrech budou čím dál více investičně i funkčně nevyužitelné. Otázkou však zůstává, zda v městských centrech musí být každý metr čtvereční komerčně využit. To však vyrovnává účel stavby: jde o mateřskou školu. Nad dvorem tak studenti navrhují několik zajímavých řešení: "ptačí hnízdo" - formou i technickou realizací, dvoupatrovou kvádrovou stavbu na úzké noze ve stylu legendární stavebnice SEVA. Jmenujme také projekt Tomáše Krále, který ve třech poměrně úzkých kruhových patrech nad sebou vychází z Gulliverova vzduchem plujícího města.
Dále se studenti zabývali revitalizací. Uveďme především ostrov Štvanice, Nákladní nádraží Žižkov a prostor před FA ČVUT, KTF UK a VŠCHT a to v rozsahu zcela realizovatelném; od městského mobiliáře, přes úpravu zeleně, drobných doplňujících staveb až po širší koncepty budoucí okolní zástavby. Jako doslova osvěžení působil nevelký a skromný, ale poctivý projekt Anny Spilkové na "Plácek u vody" na Havlíčkově nábřeží u Dětského ostrova. Nakonec se zmiňme o projektech méně realizovatelných, nicméně z hlediska ambiciózní koncepce velice zajímavých a neotřelých. Ať je to velice citlivé Město řeka na Barrandově od Ondřeje Teplého, organické Zlínské kulturní centrum Niny Hedwic, urbanistické a architektonické řešení silnice R35, nebo Nové budovy Národního muzea Michala Matějíčka, které však pouze dokončují cíp mezi magistrálou a kolejištěm v již vytyčeném neohrabaném stylu 90. let.
Studenti FA ČVUT se zabývají tématy velice živými, tématy potřebnými, tématy palčivými. Rozhodně máme před sebou zralé projekty, některé jistě ještě k diskusi, ale rozhodně nejde o žádné výstřelky mládí. Stojíme tváří v tvář střízlivé a především veskrze konstruktivní architektonické generaci. Škoda jen, že stále všichni hledají nejmenší, nejzákladnější a nejjednodušší architektonickou jednotku, místo aby někdo hledal nový dekor a ornament pro 21. století. Je opravdu dekorativismus mrtvý? Grafický design praví opak; je tedy charakteristikou doby roztříštěnost stylu?
Ladislav Zikmund
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
dekorativisticky clanek
petr jehlík
06.05.07 08:18
zobrazit všechny komentáře