Stavbami Plzeňského kraje jsou hotel, památník a dálniční tunel

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
29.03.2007 21:55
Plzeň

Plzeň - Plzeňský hotel U Zvonu, židovský památník v  Hartmanicích na Klatovsku, dálniční tunel vrchem Valík a přestavba Kalikovského mlýna v Plzni se dnes staly ve svých kategoriích Stavbami Plzeňského kraje roku 2006. Čestné uznání získalo sídlo a školicí středisko firmy APB Losiná na Plzeňsku. ČTK to řekla předsedkyně osmičlenné odborné poroty Anna Hostičková.

    Do čtvrtého ročníku soutěže stavitelů a architektů se přihlásilo 27 staveb, 12 postoupilo do užšího kola. Osmičlenná porota vybrala nejlepší rekonstrukci historického objektu, nejpovedenější novostavbu, dopravní stavbu a místo volnočasových aktivit, což je letos nová kategorie.
    Hotel U Zvonu, který zvítězil mezi novostavbami a patří hokejistovi Martinu Strakovi, je jednoduchý a nevelký, na hranici historické zástavby. "Tvůrcům připravil nejednu záludnost. Málo místa, poloha v zátopovém území, významné archeologické nálezy," uvedla architektka. Umírněná silueta vystihuje ducha místa a je plně současná. Z  Památníku Hartmanice, který vyhrál kategorii rekonstrukce, podle porotců "přímo sálá energie, s níž byla synagoga opravena a z rozvalin uvedena do nového života". Byl tam proveden důkladný a pečlivý průzkum a investor zachránil detaily, roztroušené po zarostlém pozemku.
    Tunel Valík byl s nadějí očekávanou, ale i odmítanou a vysmívanou stavbou, která má nyní podle poroty evropskou úroveň. Technologie výstavby i systém zabezpečení jsou špičkou v  oboru. Přestavba Kalikovského mlýna vyhrála ve stavbách pro volný čas, neboť nyní slouží jako sportovní a relaxační centrum. V moderní interiérech se velmi dobře snášejí high-tech prvky s řadou původních detailů, uvedla porota. Historickou turbínu, která pomáhá zásobovat objekt elektřinou a lze ji vidět v  restauraci za skleněnou stěnou, nazvali porotci "vymazlenou". Hnědočervené sídlo APB je podle expertů jednoduché a tvarově čisté a ovládá krajinu.
    V užším kole ještě soutěžily most přes Úhlavu na obchvatu Plzně, areál firmy Elkamet v Myslince na Plzeňsku, lávka přes České údolí v Plzni, kaple Petra a Pavla v Lipnici na jihu Plzeňska, vstupní objekt a stodola expozice lidové architektury v Chanovicích na Klatovsku, přestavba klatovské školy na byty a šatny Gymnázia L. Pika v Plzni.
    Nejlepšími stavbami roku 2005 byly domažlická nemocnice, kostel v Mariánské Týnici a areál firmy FLOP v  Plzni-Sulkově.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
zatím ...
Fiala
30.03.07 07:54
Pietro
30.03.07 11:53
zobrazit všechny komentáře