Ze supertajné opravny ruských raket na Plzeňsku bude asi hotel

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
28.03.2007 13:45
Brno

Kopidlo (Plzeňsko) - Ve dvacetihektarovém supertajném areálu v  Kopidle u Plas, kde ještě před 17 lety vojenští specialisté modernizovali ruské rakety středního doletu, by měl vzniknout hotel, který regionu citelně chybí. Tuto ideu prosazuje obec a nebrání se jí ani mikroregion Dolní Střela, který čítá 21 obcí s 8500 obyvateli včetně většího města Plasy s 2600 lidmi.

    "Větší penzion pro dva autobusy turistů, který není ani v Plasích či Kralovicích, bychom chtěli postavit s evropskými penězi, jež mohou tvořit až sto procent nákladů v desítkách milionů korun," řekl ČTK starosta Jiří Poděbradský. Roční příjmy stotřicetihlavé vesničky v "zapomenutém regionu" severního Plzeňska jsou 950.000 Kč.
    O využití areálu rozhodnou občané za měsíc na zastupitelstvu. Druhou možností je sportovní centrum s kluzištěm a bazénem. Lokalita, 35 kilometrů od Plzně, je atraktivní památkami, hlavně klášterem Plasy, přírodou Rabštejnska i řadou cyklostezek.
    "Hotelové zařízení regionu rozhodně prospěje," potvrdil Jan Naxera z Regionální rozvojové agentury (RRA), která ve spolupráci s CzechInvestem mapovala v kraji nevyužité průmyslové a opuštěné vojenské areály. Podle něj bude určitě možné evropské peníze na záměr získat, ale je nutné stanovit priority mikroregionu Dolní Střela.
    Právě mikroregion by podle Poděbradského požádal o dotace. "Proti záměru nic nemáme, ale iniciátorem musí být obec," řekl jeho předseda Miloslav Hurt. Podle něj RRA zařadila objekt, který je 500 metrů od hlavní tepny Plzeň-Žatec, mezi perspektivní místa.
    Obec získala budovy v areálu loni v červnu a pronajala je plzeňskému podnikateli, který tam slíbil vybudovat panelárnu a zaměstnat 20 lidí. Obec mu za to nabídla prodej areálu. Z těchto peněz plánovala nakoupit obyvatelům domovní čistírny vod. "Z pěti velkých hal nám ale jen zmizelo železo a litina za tři čtvrtě milionu korun. Lesům se ztratilo 240 stromů, vyšetřuje to kriminálka," řekl starosta.
    O převodu deseti hektarů pozemků bez lesů jedná obec s Vojenskými lesy a statky. "Se sjednocením pozemků pomůžeme," řekl Hurt.
    Vesnice o areál Hadačka, který je jejím jediným majetkem, usilovala tři roky. Města Plasy a Kralovice budovy nechtěla. Podle nich jsou majetkově nečitelné, navíc s ekologickými zátěžemi.
    Hadačka byla ještě do minulého roku předmětem dohadů místních i řidičů. Domnívali se, že je tam stále tajná základna. Plasy a okolí byly v minulém režimu pro armádu strategickým místem. Pod konventem a zahradami kláštera je velký bunkr řídicího centra civilní obrany, v Drahoňově záložní řídicí centrum armády se čtyřmi podzemními patry.
0 komentářů
přidat komentář

Související články