ČKA žádá mezinárodní unii o prověření soutěže

Vložil
ČTK
27.03.2007 18:00
Praha

Praha - Česká komora architektů (ČKA) podala žádost k Mezinárodnímu svazu architektů (UIA) v Paříži na prověření regulérnosti průběhu soutěže na novou budovu Národní knihovny. ČTK to dnes sdělila mluvčí komory Markéta Pražanová. Komora již dříve poukazovala na fakt, že vítěz soutěže nedodržel jedno ze zadání, tedy umístit rozsáhlý sklad knih pod zem.
    Pořadatel soutěže a členové poroty ale oponují tím, že tento požadavek nedodržela velká část soutěžících; stanovy soutěže prý také dovolovaly mezi prvním a druhým kolem soutěže upravit podmínky, což se stalo. Zástupce UIA na průběh soutěže dohlížel, připomíná ředitel NK Vlastimil Ježek.
    Vítězný projekt britského ateliéru Future Systems, který založil architekt českého původu Kaplický, počítá s tím, že prostor pro uchovávání národního konzervačního fondu bude v podzemí. Podle komory mnozí architekti účast v soutěži buď rovnou vzdali, nebo umístili podle původních podmínek sklad do nadzemní části budovy, což velmi omezilo možné řešení stavby.
    ČKA nyní požaduje po UIA kontrolu průběhu soutěže, prověření jednání poroty a prošetření činnosti jejich zástupce v porotě, zejména jeho role při rozhodování o dodržení soutěžních podmínek.
    Podle již dříve zveřejněného názoru zástupců UIA pravidla porušena nebyla. "Výsledky soutěže jsou absolutně v pořádku a není žádný důvod k pochybnostem," uvedl ředitel soutěžní komise UIA Wolfgang Tochtermann, který na průběh soutěže dohlížel.
    Vlastimil Ježek se neobává, že by výhrady ČKA k soutěži mohly snížit kredit jejího vítězného návrhu. "Ta námitka je prostě úplně vedle," řekl ČTK již dříve Ježek. "Důležité není, co píše ČKA do Paříže, ale to, co napíše UIA do Prahy," dodal dnes.
    Česká komora architektů také pořadateli soutěže vytýká, že na posouzení 355 přihlášených návrhů měli porotci málo času.
0 komentářů
přidat komentář