Plzeň si nechá vypracovat projekt regenerace všech svých sídlišť

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
20.10.2005 17:55
Plzeň

PLZEŇ - Plzeň si nechá vypracovat projekt regenerace všech městských sídlišť. Rozhodli o tom dnes radní. Projekt by se neměl zabývat přímo opravou samotných panelových domů, ale zejména zlepšením životního prostředí na sídlištích a zvýšením podílu zeleně, řekl dnes novinářům plzeňský primátor Miroslav Kalous (ODS).
"Zpracování projektové dokumentace a návrhů, má stát asi 100.000 eur (tři miliony korun)," uvedl primátor. Město má podle něj šanci získat na tři čtvrtiny této částky dotaci na zpracování projektu. Projekty by měly být hotové zhruba do dvou let, pak by měla začít samotná regenerace.
"Náklady na vlastní regeneraci budou samozřejmě řádově vyšší a musíme si uvědomit, že ta regenerace bude probíhat pomalu a postupně," upozornil primátor. Předpokládá, že by část nákladů mohly pokrýt různé granty. Regenerace sídlišť je totiž podle Kalouse celoevropský problém.
Projekt na regeneraci by měly částečně odstranit velké asfaltové a betonové plochy na sídlištích, kde nyní žije až kolem poloviny obyvatel Plzně. Mezi paneláky by se měly objevovat zelené plochy, dětská hřiště, houpačky a pískoviště a jiné prvky.
0 komentářů
přidat komentář