Sdružení podalo kvůli tunelům pod Letnou trestní oznámení

Vložil
ČTK
27.03.2007 17:05
Praha

Praha - Ekologické sdružení Ateliér pro životní prostředí podalo trestní oznámení kvůli chystané výstavbě části vnitřního automobilového okruhu mezi Malovankou a Pelc-Tyrolkou s tunely pod Letnou v Praze. Zástupci sdružení tvrdí, že po dokončení okruhu se zvýší v některých ulicích provoz a tím se ještě zhorší životní prostředí.

    "Bydlet v ulici V Holešovičkách je už v současnosti za trest, jsou překročeny všechny limity znečištění. Patrně to bude ještě horší," řekl dnes novinářům právní zástupce a člen sdružení Petr Kužvart. Sdružení plánovanou výstavbu okruhu kritizuje řadu let a odvolává se proti povolením.
    Radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS) pokládá podání trestního oznámení za nesmyslné. "Podat trestní oznámení kvůli tomu, že chce někdo postavit městský okruh, je absurdní," řekl ČTK. Podle vedení města je oznámení další obstrukční krok, kterým se sdružení pokouší výstavbu zablokovat. "Stavba této části okruhu je pro Prahu nezbytná, Praha na ní trvá a pokračujeme v její přípravě," sdělil mluvčí magistrátu Jiří Wolf.
    Vedení magistrátu podle něho nezpochybňuje právo, že k prosazení svého názoru může každý použít všechny zákonné kroky. K obsahu oznámení se ale nechce vyjadřovat, protože jej nezná.
    Výstavba 6,4 kilometru dlouhého úseku okruhu je před zahájením, čeká se na několik stavebních povolení. Zhruba 5,5 kilometru silnice povede tunely. Náklady budou asi 25 miliard korun. Magistrát tvrdí, že zejména na Letné se sníží počet projíždějících automobilů, a to zhruba o třetinu. Po dostavbě okruhu bude také možné omezit provoz na takzvané severojižní magistrále v centru města.
    Jediná povedená část vnitřního okruhu je podle zástupců sdružení Jižní spojka, protože odvádí automobily pryč z centra. Smíchovská část okruhu i jeho plánovaná severozápadní část naopak vozidla do centra přivede, uvedl Kužvart. Předseda sdružení Jan Klika řekl, že výstavba tunelů ještě zhorší dopravní situaci kolem Letné. Tři roky nebudou podle něho jezdit na Letné tramvaje.
    Trestní oznámení je podáno pro podezření z obecného ohrožení, poškození životního prostředí, zneužití pravomoci a maření úkolu veřejného činitele. Klika tvrdí, že tunel vyústí u Pelc-Tyrolky v záplavovém území, není tedy dodržen požadavek vést silnici nad úrovní hladiny stoleté vody.
    Podobné trestní oznámení jako sdružení už podali někteří obyvatelé ulice V Holešovičkách. Soudí, že vnitřní okruh by i v této části měl vést pod zemí a vyústit až u Liberecké ulice. Jiné sdružení Eko Břevnov zase chce, aby raženým tunelem vedla Břevnovská radiála, která spojí vnitřní a vnější okruh.
    Vnitřní automobilový okruh je hotov od Štěrboholské radiály přes Jižní spojku, Dobříšskou ulici a tunel Mrázovka po severní vyústění Strahovského tunelu. Kromě severozápadní části okruhu, jehož dokončení se plánuje na tok 2011, je ještě nutné postavit severovýchodní úsek.
0 komentářů
přidat komentář