Obchod v centru Olomouce stáhl na žádost památkářů svá hesla

Vložil
ČTK
22.03.2007 09:55
Olomouc

Olomouc - Nový obchod s levným zbožím na centrálním olomouckém náměstí stáhl na doporučení památkářů z výloh prodejny svá hesla, křiklavé nápisy "Zbláznili jsme se!". Informuje o tom dnešní středomoravská Mladá fronta Dnes (MfD). Sortiment obchodu ale podle listu úředníci ovlivnit nemohou. Jen asi 20 metrů od sloupu Nejsvětější Trojice, památky zapsané na seznam světového dědictví UNESCO, se tak bude dál prodávat spodní prádlo, hračky nebo kýčovité drobnosti za několik desítek korun, uvedl deník.

    Nový obchod Bankrot vystřídal v centru Olomouce prodejnu značkové obuvi. Změna se nelíbí památkářům. "Je to příšerné. Doufám, že je to jen krátkodobé, že obchod zbankrotuje a že se sem vrátí normální prodejna," uvedl ředitel olomoucké pobočky Národního památkového ústavu Pavel Konečný.
    Olomoucký magistrát, který nedávno vyhláškou zakázal herny na náměstích, uvedl, že sortiment zboží soukromých prodejců ovlivnit nemůže. "Co se v obchodech prodává, můžeme ovlivnit jen v  extrémních případech - kdyby šlo například o zbraně," uvedl mluvčí radnice Ivan Rašťák.
    Majitel obchodní sítě Bankrot Vladimír Rendek přiznal, že ho reakce Olomoučanů zaskočila. "V Praze mám sedm obchodů v těch nejlepších, i  historických, částech. I místo v Olomouci je nejlepší. Pražáci u nás nakupují i  na Václavském náměstí a nikomu to nevadí. Myslím, že i lidé v Olomouci si zvyknou," uvedl podnikatel.
    Rendek tvrdí, že má také rád památky, ale zároveň chce vydělávat. "Všechno je o penězích. Já měl kapitál a mohl nabídnout vysoké nájemné. Kdybych tady neotevřel obchod já, přišel by někdo z Vietnamců," míní podnikatel.
    Obchod na rohu Horního náměstí není jediný v centru, který bude prodávat levné zboží.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
NEPOVOLENÉ POLEPY VÝKLADCŮ
Mgr. Jan Kubeš
10.12.07 09:10
reakce
Al kapone
11.12.07 08:44
zobrazit všechny komentáře