Primátor Brna se sejde s Tugendhatovými kvůli vzácné vile

Vložil
ČTK
21.03.2007 13:20
Brno

Brno - Primátor Brna Roman Onderka a náměstkyně Barbora Javorová se sejdou se sourozenci Tugendhatovými. Chtějí jim vysvětlit, jaké plány má Brno ohledně rekonstrukce funkcionalistické vily Tugendhat. Primátor dnes novinářům řekl, že schůzka se může uskutečnit v Brně, ale politici jsou také připraveni za rodinou odcestovat do ciziny. Potomci původních majitelů požádali o vrácení památky, protože město podle jejich názoru příliš dlouho otálelo s nutnou opravou. Zastupitelé však jejich žádost v úterý zamítli.

    V rozpočtu Brna je letos na obnovu památky vyčleněných bezmála 55 milionů korun. Celkem by oprava včetně restaurátorských prací měla stát kolem 140 milionů korun. Náměstek odpovědný za investice Ladislav Macek má po úterním rozhodnutí zastupitelů připravit harmonogram, který by práce na opravě urychlil.
    S rozhodnutím zastupitelů vilu nevracet nesouhlasí právní zástupce rodiny Augustin Kohoutek. Novinářům v úterý řekl, že se na město obrátí s  dalšími žádostmi, jak by mohli Tugendhatovi dostat památku zpět, aniž by Brno zaplatilo horentní sumy na daních a poplatcích. Když i tyto cesty selžou, je rodina připravena se soudit.
    Primátor Onderka dnes jakékoli jiné možnosti vrácení památky odmítnul. Podle něj zastupitelé odmítli nejen žádost, v  níž Tugendhatovi požadovali vrácení vily na základě zákona o zmírnění některých křivd způsobených holokaustem, ale zároveň i jiné cesty k vydání vily. Svědčí o  tom podle něj hlasování zastupitelů o dvou návrzích opoziční ODS. Zastupitel Leo Venclík (ODS) navrhoval bezúplatný převod, jeho stranický kolega Petr Paulczyňski prodej za korunu a zřízení nadace, do níž by Brno i Tugendhatovi vkládali peníze potřebné na opravu. Ani jeden z návrhů nezískal podporu. Výpis z  hlasovacího zařízení navíc ukázal, že ani jeden politik z koaličních řad návrhy opozice nepodpořil, uvedl dnes Onderka.
    Vila Tugendhat patří mezi jedinečné příklady meziválečné funkcionalistické architektury. Vyprojektoval ji v roce 1928 německý architekt Ludwig Mies van der Rohe (1886 až 1969), který je považován za otce moderní architektury 20. století. Vila určila nová měřítka moderního bydlení; prosklený hlavní obytný prostor se zimní zahradou je jen náznakově dělen volným stěnami - architekt v něm vdechl život myšlence obyvatelného kontinuálního prostoru. Objekt měl i originální vybavení, řešení koupelen, záchodů a topných těles.
    Dům vlastní Brno a spravuje ho Muzeum města Brna, které hlavní obytný prostor vybavilo replikami původního mobiliáře. V roce 2001 byla vila Tugendhat zapsána na seznam UNESCO jako jediná památka moderní architektury v Česku. Muzeum nyní chystá náročnou rekonstrukci objektu i  staticky narušených základů.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Podobnost se Sv Vítem čistě náhodná ?
Zdeněk Butta
22.03.07 09:45
zobrazit všechny komentáře