Třetina kostelů je v havarijním stavu, církev nemá peníze

Zdroj
Petr Veber
Vložil
ČTK
19.03.2007 10:30
Praha

Praha - Třetina kostelů v českých zemích je podle konzervátora pražské katolické arcidiecéze Vladimíra Kelnara v havarijním stavu, stovky by jich proto měly být asi předány z rukou církve takovým vlastníkům, kteří se o ně postarají. Církev není takovým vývojem nadšena, ale nemá na údržbu všech kostelů dostatek peněz.

    "Bráníme se tomuto trendu, jak dlouho můžeme, ale patnáct let neřešení situace s navrácením majetku, tedy potíže s financemi, se na stavu objektů zdevastovaných už za komunismu dál podepisuje," řekl ČTK Kelnar.
    Označil nutný prodej kostelů za bolestný ústupek. "Kdyby církev nebyla dohnána do patové situace, nepřipustila by to. Ale takhle není jiné cesty," konstatoval s poukazem na povinnost vlastníka starat se o památku. Církev by riskovala konflikty se zákonem a s památkáři.
    Velkých kostelů se církev nezbavuje, ale případy malých nevyužívaných kostelíků a kaplí v  obcích, kde nejsou věřící, se budou množit. Není to však podle konzervátora pokaždé jednoduché: církev by je ráda předávala s tím, aby byly dále využívány pro duchovní nebo kulturní účely.
    Soukromý vlastník často takový objekt nechce, protože nehodlá provozovat neziskovou činnost. "Obce oproti tomu mívají obecně kulturní záměry, ale ne vždy zase na ně mají dostatek financí," řekl Kelnar.
    Do smluv se církev snaží vtělovat požadavek na nového majitele, aby takový závazek dodržel. Nástroje k tomu, aby se tím opravdu řídil, však nemá. "Je to spíše jen etický apel," poznamenal konzervátor.
    V katolickém pojetí nelze nějaký posvátný prostor "odsvětit". U kostelů, které už neslouží bohoslužbám, předpokládá proto církev, že jejich využití bude počestné, odpovídající charakteru místa.
    V Mratíně v okrese Praha-východ předává katolická církev kostelík obci. "Je zavřený, je to břemeno, které už nelze udržet," řekl Kelnar. Obec projevila o objekt zájem, ráda by ho opravila a pořádala v něm koncerty, výstavy - a příležitostně by tam mohly být třeba i  bohoslužby. Podobným případem je kaple v Kozinci v okrese Praha-západ. I tam ji má obec zájem provozovat. Je to podle Kelnara lepší, než kdyby objekt byl zavřený nebo vypleněný.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
smutne cteni....
ind_jones
29.07.07 11:59
svěcení zvonu, oprava kostelů
Vích
29.07.07 09:02
Zvon Verneřice
Vích
30.07.07 09:49
zobrazit všechny komentáře