Dům Wilson, o nějž se přou politici v Brně-střed, patrně vznikne

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
19.03.2007 09:45
Brno


Brno - Čtyřpatrový dům s byty a obchody, kvůli jehož stavbě se pře koalice s opozicí v největší městské části Brno-střed, se patrně bude stavět. Vznikne přesto, že minulé vedení městské části podle právníků magistrátu schválením projektu překročilo své pravomoci. Smlouva s investorem stavby se proto nejspíš bude upravovat, řekl dnes ČTK náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).
    Komplex má vyrůst nedaleko historického jádra Brna na náměstí Míru, které je ústředním prostranstvím vilové Masarykovy čtvrti. Projekt bývalého vedení městské části ostře kritizovali opoziční zelení. Nelíbilo se jim mimo jiné, že radnice pronajala téměř půlhektarový pozemek ke stavbě firmě Wilson Properity na 15 let za korunu za metr čtvereční a rok s tím, že po dostavbě areálu od ní dostane výměnou sedmkrát menší parcelu v sousedství.
    Magistrátní právníci nyní zjistili, že městská část při uzavírání smluv chybovala. Porušila například statut města Brna i dohodu mezi Brnem a armádou, že pozemek, který jí dříve patřil, bude využíván nekomerčně. Kromě toho podle náměstka Pospíšila existuje podezření, že městská část smlouvami poskytuje soukromému investorovi veřejnou podporu, která jde nad hranici tolerovanou Evropskou unií.
    "Ta smlouva de facto není účinná," řekl Pospíšil. Její vypovězení ze strany Brna je však málo pravděpodobné ze dvou důvodů. Vedení Brna se záměr postavit na místě bývalého vojenského areálu polyfunkční dům líbí, projekt je také v souladu s územním plánem. Navíc pro městskou část Brno-střed by bylo obtížné vypovědět smlouvy, protože by musela investorovi nahrazovat škodu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články