Hrad chce více zpřístupnit Masarykovu vyhlídku

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
19.10.2005 00:05
Praha

PRAHA - Správa Pražského hradu vyzvala české studenty architektury, aby vymysleli nový přístup k Masarykově vyhlídce. Málo známé místo v horní části Jeleního příkopu má sice přístupovou cestu, mnozí lidé ji ale obcházejí a hledají cestičky ve svahu. Z pěti českých fakult architektury se přihlásilo 14 studentů. Ti si dnes místo prohlédli s manželkou prezidenta Livií Klausovou, která má nad projektem záštitu.

Klausová připomněla, že předmětem úprav nemusí být jen samotná drobná stavba, ale i širší prostředí horní části Jeleního příkopu. Správa Pražského hradu se podle svého ředitele Iva Velíška snaží obě části příkopu spojené novým tunelem od architekta Josefa Pleskota více otevřít veřejnosti. Již nyní jsou svahy příkopu částečně očištěny od náletových dřevin, v plánu je například propojení horní části příkopu systémem lávek s ulicí U Brusnice podobně, jako tomu je dnes v dolní části příkopu spojené s Klárovem.
Masarykova vyhlídka byla po rekonstrukci otevřena pro veřejnost v roce 1996 u příležitosti velké výstavy věnované slovinskému architektovi Josipu Plečnikovi, který je autorem mnoha přestaveb a úprav Pražského hradu realizovaných v letech 1920 až 1935. I Masarykova vyhlídka je jeho prací.
Do funkce hradního architekta Plečnika povolal prezident Tomáš Garrigue Masaryk s úkolem vytvořit z Hradu nový moderní symbol české státnosti a demokracie. Architekt záměrně potlačoval nacionální motivy v architektonickém projevu, ale zásadně používal české materiály. Chtěl tak dokázat, že jsou kvalitní a že není třeba dovážet například kámen z Itálie.
Plečnikovy úpravy stylově vycházely z klasicismu, architekt ale volil i prvky středomořské architektury, v níž jsou patrné inspirace z Egypta, Asýrie, Kréty, Itálie či Řecka. Plečnik pozměnil charakter hradních interiérů, nádvoří i zahrad. Patří k nim Sloupová síň u Matyášovy brány, prostory Nového paláce s bytem prezidenta, zasáhl i do úprav zámeckého parku v Lánech.
Jednoduchá bílá půlkruhová zídka Masarykovy vyhlídky ohraničující místo s dominující starou lípou nezapře Plečnikův rukopis. Místo měl Masaryk v oblibě, po něm se vyhlídka jmenuje.
Vyhlídka je sice již skoro deset let veřejnosti přístupná, mnoho lidí tam ale nechodí. Zatím tak je jedním z mála míst, kde lze v areálu Hradu v klidu spočinout, rozjímat a užívat si neobvyklých pohledů na katedrálu sv. Víta a další stavby. Lidé mohou cestou k vyhlídce potkat ozbrojené vojáky. Místo se totiž nachází v blízkosti Lumbeho vily, kam se nedávno přestěhoval prezident Václav Klaus. Bezpečnostní opatření se ale podle Velíška nedotknou architektonické soutěže či budoucí podoby okolí vyhlídky.
Studentská soutěž, respektive vybrané nejlepší návrhy nebudou honorované. Návrhy nemají zaručenou realizaci, správa Hradu by chtěla především získat nápady, jak vyhlídku vylepšit.
0 komentářů
přidat komentář