ČRo zahájí druhou část rekonstrukce odhadem za půl miliardy

Vložil
ČTK
14.03.2007 19:40
Praha

Praha - Český rozhlas v nejbližších dnech zahájí druhou část rekonstrukce svého historického sídla na pražské Vinohradské ulici. Výsledkem opravy bude podle plánů vedení rozhlasu ucelený komplex ohraničený ulicemi Vinohradská, Balbínova a Římská. Odhadovaná cena této druhé etapy rekonstrukce činí půl miliardy korun, sdělil dnes ČTK marketingový a PR manažer ČRo Jakub Ptačinský.

    Komplex, do něhož budou postupně soustředěna některá další pražská rozhlasová pracoviště, vznikne vzájemným propojením rekonstruované historické budovy na Vinohradské 12, Studiového domu v Římské 13, který byl postaven 2000, a budovy v Římské 15. Celkový obestavěný objem rekonstruovaného prostoru je zhruba 80.000 metrů krychlových. Celý areál by měl být hotov do roku 2010, uvedl Ptačinský.
    Výsledná cena druhé etapy závisí podle rozhlasu na nabídce uchazečů ve veřejné soutěži na výběr dodavatele stavby. "Odhadované celkové náklady, včetně přípravných prací, projektu a technologií jsou asi 500 milionů korun," uvedl Ptačinský.
    Podle generálního ředitele rozhlasu jde o náročný zásah do organismu rozhlasu, který se odehrává za plného provozu, v  němž se ve všední dny pohybuje téměř tisíc zaměstnanců. Nezbytnou součástí rekonstrukce je proto přemístění všech zaměstnanců rozhlasu, kteří pracují v  prostorách historické budovy.
    K zaplacení stavebních prací si ale rozhlas nevezme úvěr. "Byť je tato rekonstrukce skutečně obří, nehodláme k  jejímu financování použít úvěr. ČRo je finančně dostatečně silný, aby mohl z  rezervních zdrojů rekonstrukci zafinancovat sám," uvedl Kasík.
    Rozhlas ale požádal stát o příspěvek na rekonstrukci, neboť objektem oprav je budova mající status kulturní památky a památkově chráněného objektu. "Bylo nám vyhověno ve výši, která odpovídá necelé desetině předpokládaných nákladů," dodal Kasík.
    Historická budova Českého rozhlasu na Vinohradské 12 byla postavena v letech 1929 až 1932 původně pro Ředitelství pošt a telegrafů a Československý rozhlas. Tehdejším hlavním investorem stavby bylo proto Ministerstvo pošt a telegrafů.
    Československý rozhlas oficiálně zahájil svou činnost v této funkcionalistické budově 10. prosince 1933, zahájení bylo tehdy spojeno s oslavami desetileté činnosti rozhlasu. Jako celek přešla budova do majetku Československého rozhlasu kolem roku 1935. Přístavba v Balbínově ulici pak byla dokončena v roce 1951.
    "Ačkoliv v průběhu dalších let byly v interiéru i na exteriérech budovy učiněny některé dílčí úpravy, stávající rekonstrukce této kulturní památky nemá v minulosti obdoby," podotkl Ptačinský.
    ČRo v současné době provozuje dvě desítky stanic v čele se zpravodajsko-publicistickou ČRo 1 - Radiožurnál, univerzální stanicí zaměřenou spíše rodinně ČRo 2 - Praha a kulturní stanicí ČRo 3 - Vltava. Dalších 11 stanic je určeno pro regionální vysílání, do éteru vysílá i analyticko-publicistická stanice ČRo 6 a stanice vysílající do zahraničí ČRo 7 - Radio Praha.
    ČRo také v posledních několika letech v souvislosti s nástupem digitálního vysílání spustil i čtyři speciální stanice, a to zpravodajsko-publicistickou stanici Rádio Česko, stanici pro mladé Radio Wave, stanici zaměřenou na vážnou hudbu D-Dur a populárně-naučnou stanici Leonardo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články