V Lednici začala obnova tamního zámeckého parku

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
13.03.2007 21:40
Brno


Brno - V Lednici na Břeclavsku začala v uplynulých dnech dlouho připravovaná obnova tamního zámeckého parku. Ročně jím projde asi půl milionu turistů. V rozlehlém areálu je přitom asi 1000 stromů, tedy třetina všech dřevin přestárlých. Do léta bude v parku vysazeno 65 sazenic stromů, řekl dnes ČTK správce zámeckého areálu Oto Bernad.
    "Postupně by se přestárlé nebo nemocné stromy měly odstraňovat. Obnovou parku by mohla skončit do 15 let," uvedl správce. Prvních 60 sazenic bylo nyní vysazeno v těch jeho částech, v  nichž způsobily největší škody loňské povodně.
    Lednický park se rozkládá na 197 hektarech. Jeho chloubou jsou nejen vzácné dřeviny, ale i salety. Jsou to historické stavby, které byly postaveny proto, aby architektonicky zkrášlily park. Patří mezi ně například minaret sloužící jako vyhlídková věž, napodobenina gotické zříceniny Janohrad nebo akvadukt.
    Park byl utvářen tak, aby v  něm mezi stromy vznikly průhledy vytvářející pohledy od zámku nebo od jednoho saletu k druhému. Právě okraje těchto průhledů narušují staré stromy. V  minulosti v nich byly vysázeny jeřáby nebo jabloně, které do této části parku nepatří. Budou nahrazeny duby, javory, jasany a smrky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články